Laatste Nieuws

‘Allemaal unieke en duurzame producten’

 

In het naaiatelier van stichting Stunt worden originele en unieke producten gemaakt van restmaterialen en textielafval. Het atelier biedt werk aan verschillende mensen  van nieuwkomer tot stagiair. 

Werkbegeleider Marieke Rolloos: “Ik heb al heel lang zelf een naaiatelier in Delft. Leuk, maar ik miste wel collega’s. Daarom was ik blij toen Stunt me drie jaar geleden vroeg hier op de Rotterdamseweg een naaiatelier op te zetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We begonnen met producten voor op marktjes, maar inmiddels gaat het zo goed dat we alleen nog werken in opdracht van bedrijven. Alles wat we produceren, wordt verkocht.”

‘Allemaal unieke en duurzame producten’

 In het atelier worden tassen gemaakt van jute koffiezakken, fietstassen van zeildoek banners, etuis, kleding, tassen van gebruikte bedrijfskleding... Rolloos: “Het zijn allemaal unieke en duurzame producten, die we speciaal voor de klant ontwerpen en personaliseren. Onze zakelijke klanten zorgen ervoor dat we van het naaiatelier een echte sociale onderneming hebben gemaakt. Waarom zou je een atelier ver weg inhuren als het ook hier kan?”

Herkenning en lol

Gemiddeld werken er op een dag zo’n tien mensen in het atelier. “Ik maak met iedereen die hier binnenkomt een plan,” vertelt Rolloos. “Gaandeweg breiden we het aantal uren uit, zodat mensen wennen aan een werkritme. We spreken Nederlands en oefenen bijvoorbeeld met spreekwoorden en liedjes. Soms hebben we wel zeven nationaliteiten op het atelier.” Naast nieuwkomers zijn er mensen met een beperking op het atelier, afkomstig van Lekker Bezig, de gezamenlijke voorziening van DOEL, Hoeve Biesland, Firma van Buiten en Stunt. Ook zijn er altijd scholieren van het Albeda college en de Grotius Praktijschool die stage komen lopen. Wie er ook komt, Rolloos probeert altijd de mensen met elkaar in verbinding te brengen. “Ervaringen uitwisselen, herkenning vinden, elkaar helpen. En lol maken!”

Sterren

Meestal blijven mensen zo’n negen tot twaalf maanden. Daarna kijkt Rolloos met de deelnemer welke mogelijkheden er buiten het atelier zijn. Een andere leerwerkplaats of – idealiter – regulier werk. Dat laatste lukte bij Necmi Sertel (54). Al vond hij zijn baan niet búiten maar bínnen het atelier. Sertel stroomde zeven maanden geleden vanuit Werkse! in, vertelt hij. “Ik had een paar jaar niet gewerkt vanwege gezondheidsproblemen. Bij Werkse! zag ik een folder van Stunt liggen en vroeg ik of ik dat mocht proberen. Ik ben goed met mijn handen en verwachtte dat ik op de afdeling hout of bij de fietsen zou komen. Het werd het naaiatelier. Prima!” Rolloos: “Necmi kwam hier zonder enige ervaring. En nu, zeven maanden later, naait hij de sterren van de hemel.” Omdat het atelier nu behoorlijk veel vaste inkomsten heeft, was het mogelijk hem een vaste aanstelling te geven. Sertel, trots: “Ik ben sinds 1 juni in dienst, voor 28 uur per week. Daar ben ik heel blij mee; ik wil hier blijven tot mijn pensioen!”

Behapbaar

En als het aan Rolloos ligt, blijft het daar niet bij. “Voorop staat natuurlijk dat het atelier behapbaar blijft en dat niets ten koste gaat van de deelnemers. Maar met de vaste klanten die we inmiddels hebben, is er werk genoeg. Necmi is de eerste die hier een vaste baan heeft gevonden, maar zeker niet de laatste.”


Met Werk maken van Talent stimuleert de gemeente dat partners in de stad elkaar goed weten te vinden. Door samen te werken, worden de kansen voor werkzoekenden op een baan vergroot. De ambitie van de gemeente is 10.000 extra banen in 2040. Meer weten? Kijk op www.delft.nl/wmvt en www.stichtingstunt.nl.
Terug
donderdag 4 juli 2019 18:05:54 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob