Laatste Nieuws

Buizerd boven binnenstad

 

Ook deze zomer vliegt er op woensdag – afvalinzameldag – weer een woestijnbuizerd rond in de Delftse binnenstad. De roofvogel verjaagt de meeuwen, om te voorkomen dat die de vuilniszakken openritsen.

Al sinds 2011 wordt de woestijnbuizerd in Delft voor dit doel ingezet. Gebleken is dat deze aanpak, in combinatie met verbeterd aanbieden van huisvuil, tot veel minder zwerfafval leidt. Valkenier Peter van Blerck: “Zodra de klok een uur vooruit gaat – dit jaar op 31 maart – begint het ‘buizerdseizoen’. Vanaf dan zorgen mijn collega of ik dat we er zijn als het licht wordt en we houden er pas weer mee op als de wagens van Avalex gevuld en wel vertrekken. In april wordt het laat licht en is het zo’n drie uur werk. Op 21 juni, de langste dag van het jaar, begon ik ’s ochtends om 4 uur.”

Buizerd boven binnenstad

Sociaal

Nog tot 1 oktober rijdt Van Blerck met woestijnbuizerd Bo in zijn Volkswagen – met geopend raam – rondjes door de Delftse binnenstad. Zijn er heel veel meeuwen, dan worden er weleens twee auto’s gebruikt, maar dat komt niet zo vaak voor. Zodra er een meeuw in zicht komt, laat Van Blerck de buizerd los: “De meeuwen zijn te snel voor hem, maar het gaat erom dat ze op de vlucht slaan en in de lucht blijven.”
Meeuwen en buizerds zijn natuurlijke vijanden. Bij mensen is een buizerd gelukkig wel sociaal. “Anders kun je zo’n vogel niet in de stad loslaten. Met een havik moet je dit bijvoorbeeld echt niet doen.”

Uitslapen

Het tijdstip dat vuilniszakken in de binnenstad buitengezet mogen worden, is woensdagochtend tussen 6.00 en 7.30 uur. Omdat Van Blerck al vroeger door de Delftse straten rijdt, ziet hij als geen ander dat er dan al vuilniszakken buiten staan. “Waarschijnlijk de avond ervoor buitengezet door mensen die graag uitslapen. Meeuwen zijn erop geconditioneerd; ze weten dat er lekkers in zit.”

Hobby

Naast het jagen geeft Van Blerck ook voorlichting over roofvogels. Hij is een van de circa tweehonderd erkende valkeniers in Nederland. “Het sprak me altijd al aan, maar ik dacht vroeger dat het iets was voor mensen met een dik betaalde baan en dit als leuke hobby ernaast. Toen ik een keer met een valkenier in gesprek raakte, bleek het toch anders te liggen. Dit vak vraagt drie jaar intensieve opleiding en begeleiding van erkende mentoren. Pas dan mag je examen doen en kun je je acte aanvragen bij het Rijk.” Van Blerck kan zich inmiddels geen leven meer voorstellen zonder zijn vogels. “Dit is eigenlijk geen baan. Het is een manier van leven.”

Tussen zes en half acht

In de Delftse binnenstad moeten vuilniszakken op woensdag tussen 6.00 en 7.30 uur in de ochtend worden aangeboden. Maar veel mensen doen dat al de avond ervoor. Ineke van Beelen, adviseur Beheer Openbare Ruimte bij de gemeente: “De kans is dan groot dat meeuwen de zakken aanvreten – met zwerfvuil tot gevolg. Wat we jammer genoeg ook zien, is dat mensen hun vuilnis pas ná half acht buitenzetten. Is Avalex dan al geweest, dan blijven die zakken natuurlijk staan – voer voor de meeuwen en ongedierte."

Medewerking nodig

Van Beelen: "Mensen spreken de gemeente en Avalex er begrijpelijk op aan als er zwerfvuil ligt, maar dat is in dit geval lastig, want de oorzaak is hier het gedrag van andere mensen. Dit alles geldt trouwens niet alleen op woensdag en voor de inzameling door Avalex, maar op ook op andere dagen en ook voor bedrijfsafval. We hebben echt de medewerking van bewoners en ondernemers nodig. Alleen samen kunnen we onze mooie historische binnenstad schoon houden. Nog een tip voor bewoners die hun vuilniszakken echt al eerder kwijt willen dan woensdag 6.00 uur – of op een andere dag: ze kunnen altijd terecht bij een van de ondergrondse containers. Op www.avalex.nl staat waar die zijn.”
Terug
vrijdag 2 augustus 2019 08:34:54 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob