Laatste Nieuws

Project MARCH op de Markt

 

Komende dinsdag presenteert Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, hun vierde prototype van het exoskelet op de Markt. Exoskeletten zijn robotische harnassen waardoor mensen met een dwarslaesie weer uit hun rolstoel kunnen opstaan en lopen.

Wat is nieuw in versie 4 van het exoskelet? Het maakt zijwaartse bewegingen van de heup mogelijk. Jorick Kamphof, teammanager van Project MARCH, legt uit waarom dit een stap vooruit is: “We moeten de bewegingsmogelijkheden van het exoskelet nog verbeteren om ervoor te zorgen dat het exoskelet in de toekomst op straat te zien is.

Project MARCH op de Markt

Mede hierom hebben we dit jaar een nieuw heupgewricht toegevoegd. Het maken van zijstappen wordt hierdoor mogelijk. Dit zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het bewegen door een drukke winkelstraat. Ook zou de heup op lange termijn kunnen helpen om het lopen met het exoskelet stabieler en natuurlijker te maken.”

Eenvoudiger en makkelijker aan te passen

Ook is dit prototype makkelijker aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Dat is ook nodig om het exoskelet in de toekomst toegankelijk te maken voor een grotere groep. Het team heeft afgelopen jaar gewerkt aan een systeem dat het maken en optimaliseren van verschillende looppatronen vergemakkelijkt. Kamphof legt uit: “Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld grotere stappen wil maken, is dit voor ons nu gemakkelijk te implementeren. Hierdoor kan er snel worden ingespeeld op de persoonlijke wensen van de gebruiker. Ook is er rekening gehouden met een zo eenvoudig mogelijk ontwerp, zodat de onderdelen snel en makkelijk vervangen kunnen worden. Hopelijk maakt dit het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld mensen met uiteenlopende lichaamsbouw in hetzelfde exoskelet te laten lopen en kunnen we zo het exoskelet klaarstomen voor de toekomst.”

Cybathlon

Het exoskelet doet in september in Zwitserland mee aan de Cybathlon. In deze wedstrijd strijden mensen met een lichamelijke handicap met behulp van de modernste technische ondersteuningssystemen, zoals het exoskelet, tegen elkaar. Zij zullen hier dagelijks obstakels moeten zien te overwinnen, zoals een slalom, trap en een schuine helling. Het zebrapad bij de Abbey Road Studio in London veilig oversteken, lukt in elk geval al met het nieuwe prototype (zie foto). Kamphof: “Tijdens de Cybathlon zal duidelijk worden hoe de toevoegingen van dit jaar zich in de praktijk bewijzen. Wij willen de wedstrijd winnen om zo aan te tonen dat we, na de winst van vorig jaar, als Nederlands studententeam nog steeds voorop lopen als het gaat om exoskelet-technologie.”


Het exoskelet in actie zien? Dat kan aanstaande dinsdag op de Markt. Dan gaat Sjaan Quirijns, teamlid van Project MARCH én dwarslaesiepatiënt, het nieuwe exoskelet demonstreren op een 15 meter lang podium, van 16.30 tot 17.00 uur. Belangstellenden zijn welkom! Wie daar niet op wil wachten kan op de website van Project MARCH al een teaser zien van dit nieuwe prototype.
Terug
vrijdag 9 augustus 2019 09:01:23 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob