Laatste Nieuws

Gezocht: initiatieven om vrijheid door te geven

 

Het duurt nog even, maar op 5 mei 2020 leven we in heel Nederland 75 jaar in vrijheid. En dat mag gevierd worden – en gekoesterd. De gemeente geeft het vieren van 75 jaar in vrijheid een podium, en nodigt initiatiefnemers uit dit podium te vullen. Er is budget en begeleiding beschikbaar.

Wat betekent vrijheid? “Voor de één is dat hand in hand kunnen lopen met zijn of haar geliefde”, zegt burgemeester Marja van Bijsterveldt. “Voor een ander is dat ervoor kunnen uitkomen dat je gelooft in God of Allah – of dat je nergens in gelooft.

Gezocht: initiatieven om vrijheid door te geven

Voor iedereen kan vrijheid een andere betekenis hebben, het is echter wel van belang dat wat jij als vrijheid ervaart niet ten koste mag gaan van de vrijheid van een ander. Goed om daar bij stil te staan en na te denken over hoe we vrijheid kunnen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.”

Startbijeenkomst 4 oktober

De landelijke viering van 75 jaar vrijheid begint al op 31 augustus in Terneuzen; op die dag 75 jaar geleden begon daar de bevrijding van Nederland na de Duitse bezetting. Ook in Delft vieren we 75 jaar vrijheid in 2020, met als hoogtepunt de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei. De voorbereidingen daarvoor zijn begonnen en de officiële startbijeenkomst is op 4 oktober, voor iedereen die een feest wil maken van 75 jaar vrijheid.

Ideeën? Graag!

Hoe? Van Bijsterveldt: “Dat mogen Delftenaren zelf invullen. Een koor dat zingt over vrij zijn? Prima. Een tentoonstelling over vrijheid? Natuurlijk! Een avond met vluchtelingen die over hun vrijheid vertellen? Leerzaam! Het organiseren van een vrijheidsmaaltijd en elkaar daarmee in vrijheid ontmoeten? Prachtig. Exposities, publicaties, lesprogramma’s, excursies, voorstellingen, concerten, films, debatten, lezingen – alles wat in het teken staat om vrijheid te koesteren en door te geven, is mooi. Wie ideeën heeft, wie wil meewerken aan 75 jaar in vrijheid, of wie daar meer over wil weten, heet ik op 4 oktober heel graag welkom op de bijeenkomst. Misschien heb je een mooi idee waar anderen een bijdrage aan willen leveren. Zoek elkaar op, zoek de verbinding en werk samen aan vrijheid.”

Steun en subsidie

Initiatiefnemers kunnen binnen de mogelijkheden rekenen op steun en begeleiding vanuit de gemeente, en de Provincie stelt ook de subsidieregeling ’75 jaar vrijheid in Zuid-Holland’ open voor initiatieven – deze regeling biedt subsidie voor 50 procent van de kosten van het initiatief en treedt al op 31 augustus in werking. Als het subsidieplafond is bereikt, wordt subsidie toegekend op volgorde van de datum van binnenkomst van de aanvraag.


Een idee voor 75 jaar  vrijheid, en dan? Dien zo snel mogelijk een subsidieaanvraag in! Neem voor meer informatie of begeleiding (ook voor een subsidieaanvraag) contact op met  Alaa Abdulfatah van de gemeente Delft, via e-mail  aabdulfatah@Delft.nl. Op de website van de Provincie Zuid-Holland vindt u meer informatie over de subsidieregeling. De locatie van de startbijeenkomst wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.
Terug
vrijdag 30 augustus 2019 09:05:14 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob