Laatste Nieuws

Grote Delftse verhalen over klein leven

 

'Het onzichtbare zichtbaar maken’. Dat is het doel van een bijzondere expositie op het DSM-terrein over verleden en heden van een wereldconcern. De gratis toegankelijke DSM-tentoonstelling, opgezet vanwege ‘150 jaar biotechnologie’ in Delft, is tot 15 december te zien.  

Dat DSM ‘het onzichtbare zichtbaar wil maken’, geldt eigenlijk in dubbel opzicht. Duizenden Delftenaren fietsen, rijden of wandelen hun leven lang langs het fabrieksterrein zonder te weten wat zich allemaal achter de poorten afspeelt – ze weten alleen ongeveer hoe het er ruikt. Met de expositie wil het jarige DSM z’n geschiedenis laten zien, maar ook tonen hoe innovatie met de kleinste organismen in z’n werk gaat. En dat we aan de vooravond staan van nog meer revolutionaire vondsten op het gebied van voedsel, klimaat en gezondheid.

Grote Delftse verhalen over klein leven

Basis van leven

Het ‘onzichtbare zichtbaar maken’ geldt ook zeker voor de tijdelijke DSM-expositie ‘Klein leven, grote impact: microben bepalen onze wereld.’ Microben (kleine organismen) zijn de basis van het leven op aarde. En voor degenen die denken dat microben een ‘ver-van-m’n-show’ zijn: dat zijn ze niet, een menselijk lichaam herbergt ruim honderdduizend miljard (!) microben.

Vlees uit cellen

Vandaag de dag is DSM bezig om met behulp van levende micro-organismen, zoals schimmels, gisten en bacteriën, slimme en nieuwe producten te maken. Recente voorbeelden zijn vlees uit cellen, diervriendelijke kaas, biobrandstof uit afval en calorievrije zoetstof. Bij moderne biotechnologie draait het vooral om hernieuwbare, plantaardige  grondstoffen (‘we kopiëren de natuur’).

Monumentaal

Hoe dat in z’n werk gaat, is te zien bij de expositie ‘Klein leven, grote impact’, op de tweede verdieping van het monumentale ‘Grote Kantoor’ van DSM (foto). Die 'experience' heeft DSM samen ingericht met het Amsterdamse ARTIS-Micropia, het enige museum ter wereld over micro-organismen. Via tekst, beeld, filmpjes en een interactief spel over gist krijgt de bezoeker – ook schoolklassen zijn welkom – een idee van de wondere wereld achter industriële biotechnologie.

Bakkergist

De experience ‘Klein leven, grote impact’ is deel 2 van de tijdelijke expositie. Deel 1, ‘150 jaar Gist’, gaat over de geschiedenis van de Gist- en Spiritus Fabriek. Die is opgericht in 1869 en groeide via Gist-Brocades uit tot DSM. Het is vooral het verhaal van Gist-grondlegger Jacques van Marken en zijn vrouw Agneta, die vanaf 1869 bakkersgist produceerden in Delft.

Reis door de tijd

Dat gebeurde weliswaar in een tijd waarin het woord ‘biotechnologie’ nog niet bestond, maar de erfenis, dromen en idealen van Van Marken en zijn vrouw Agneta zijn nog steeds zichtbaar in Delft en bij DSM, aldus schrijver en conservator Jan van der Mast. “Van Marken was een sociaal bevlogen ondernemer, die zijn tijd ver vooruit was. Niet alleen door woningen te laten bouwen voor zijn personeel, maar ook als wetenschapper en zakenman heeft hij veel betekend voor Delft.” Het geschiedenis-deel van de expositie is dan ook een boeiende tijdreis met verhalen, foto’s, geluidsfragmenten én een fraaie ‘catwalk’ van producten en gebruiksvoorwerpen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het Delftse bedrijf.

Wortels

Bij het huidige DSM waart de geest van Van Marken nog altijd rond, blijkt ook op de expositie. Volgens DSM-topman Feike Sijbesma (‘Ik ben trots op onze biotechnologische wortels in Delft’) is het sociaal ondernemerschap van Van Marken nog steeds cultureel verankerd bij DSM, dat is uitgegroeid tot wereldleider in industriële biotechnologie. Dat sociale karakter is op verschillende vlakken terug te zien, zegt Biotech Campus-directeur Cindy Gerhardt:  “Wij willen van de wereld een betere plek maken. Dat doen we niet alleen door nieuwe producten te maken, maar ook door een deel van ons terrein beschikbaar te stellen voor ‘open innovatie’. Het betekent dat we samenwerken met een aantal jonge bedrijven die gebruik kunnen maken van onze faciliteiten en ons laboratorium.” En ook die nieuwe bedrijven volgen de DSM-filosofie: ‘Voor het oplossen van grote problemen, hebben we het kleine leven nodig’.

Biotech Campus Delft groeit

Op het gebied van open innovatie kon DSM bij het 150-jarig bestaan nog meer goed nieuws brengen. DSM, gemeente Delft, TU Delft, provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter Delft tekenden afgelopen donderdag een intentieovereenkomst om de Biotech Campus Delft versneld te ontwikkelen. De campus moet uitgroeien tot een hub voor open innovatie in industriële biotechnologie. In totaal biedt de Campus kantoorruimte en laboratoria voor dertig nieuwe bedrijven. Daarbij staan het stimuleren van educatie, onderzoek, innovatie en ondernemerschap centraal.


De twee tentoonstellingen zijn van 12 september tot en met 15 december te zien op donderdag, vrijdag en zaterdag (10.30-16.30 uur) op het DSM-terrein, ingang Wateringsevest. De toegang is gratis.
Terug
vrijdag 6 september 2019 09:32:14 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob