Laatste Nieuws

‘Mijn droom: dat vrijheid volop wordt gevierd’

 

Toen Bas van Benthem nog in Utrecht woonde, was hij jarenlang vrijwilliger van het jaarlijkse bevrijdingsfestival in Utrecht. De liefde bracht hem vorig jaar naar Delft. En op 5 mei toog hij met z’n dochtertje in de kinderwagen naar de binnenstad, op zoek naar bevrijdingsfestiviteiten…  – die er niet bleken te zijn. Dat zal de komende periode rond 5 mei anders zijn, mede dankzij deze nieuwe Delftenaar.

Het was een heel vreemde gewaarwording voor Van Benthem, 5 mei op de Markt. “Ik dacht nog, ‘Nou, het zal wel buiten de binnenstad worden gevierd’. Not. Terwijl er in mijn vorige stad op verschillende plekken festivals werden georganiseerd.

‘Mijn droom: dat vrijheid volop wordt gevierd’

Iets wat ik ook heel belangrijk vind. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, maar belangrijk genoeg om te vieren en er jaarlijks bij stil te staan dat we in vrijheid mogen leven.”

Meer reacties

Delft zonder bevrijdingsactiviteiten, dat kan niet, vindt Van Benthem. “Daarom stuurde ik een mailtje naar de gemeente, in de trant van ‘Gemeente, stimuleer het om bevrijdingsactiviteiten te organiseren – ik wil wel meehelpen!’ En ik bleek niet de enige te zijn die er zo over dacht. De gemeente had meer van dit soort reacties binnengekregen.”

Aanhaken

Volgend jaar viert Nederland 75 jaar vrijheid. Het Rijk zet extra geld in om dat uitgebreid te vieren. De gemeente bracht initiatiefnemers bij elkaar – wellicht konden ze met hun ideeën of plannen bij elkaar aanhaken. Samen met De Burgemeesters zetten ze hun plannen op een rij – en dienden ze een subsidieaanvraag in.

Festival, concert, maaltijd, intocht

Wat zijn de plannen? Van Benthem: “Ik ben even de archieven ingedoken: op 8 mei 1945 was er in Delft een bevrijdingsintocht. Die willen we komend jaar herhalen – ook met familie van degenen die 75 jaar geleden Delft bevrijdden. De eerste contacten in Canada zijn inmiddels gelegd. En op 5 mei willen we een bevrijdingsfestival organiseren, met lokale bands die ook een muzikale kijk op vrijheid geven. Ook zijn we bezig om in de Nieuwe Kerk een bevrijdingsconcert mogelijk te maken. En vrijheid vieren is natuurlijk leuk, maar je moet er wel wat te eten bij hebben – daarom wordt er ook gewerkt aan een bevrijdingsmaal. Of deze plannen en hopelijk ook nog andere plannen doorgaan, is volledig afhankelijk van de sponsoring en subsidies.”

Vrijheid volop vieren

Wat Van Benthem betreft is dit het begin van een nieuwe Delftse traditie. Hij is bezig om een stichting daarvoor in het leven te roepen, Stichting Delft Vrij!. “En ik nodig iedereen uit om mee te doen, mee te denken, mee te helpen. Als je leuke ideeën hebt, laat het weten! Als je goed bent in het maken van een website, help mee! Als je je in wilt zetten om vrijheid te vieren, meld je aan! Mijn droom is, dat als straks mijn dochter op 5 mei met háár zoon of dochter naar de Markt gaat, dat vrijheid daar dan volop wordt gevierd.”


De eerder aangekondigde startbijeenkomst voor 75 jaar vrijheid op 4 oktober is – wegens de al veel binnengekomen initiatieven – vervallen. Wilt u zich ook inzetten voor (75 jaar) vrijheid in Delft, of hebt u ideeën om dat te vieren of om daar bij stil te staan? Neem contact op met Alaa Abdulfatah van de gemeente, aabdulfatah@delft.nl.
Terug
vrijdag 27 september 2019 08:25:55 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob