Laatste Nieuws

Uit de schaduw van Vermeer

 

Vanaf 11 oktober is in Museum Prinsenhof Delft de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland te zien van de beroemde 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch.

Onder de titel ‘Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer’ focust de tentoonstelling op de bloeiperiode van de kunstenaar waarin Delft een hoofdrol speelt. De Hooch was een veelzijdig kunstenaar: hij begon zijn carrière met het schilderen van zogenoemde ‘kortegaerdjes’ (soldaten- en herbergscènes) en ontwikkelde zich in Delft tot een schilder van binnenplaatsjes, interieurs en familieportretten. Geen enkele andere Nederlandse schilder in de Gouden Eeuw wist zoveel diepte te scheppen in zijn schilderijen.

Uit de schaduw van Vermeer

De Hooch en Vermeer

Pieter de Hooch wordt ná Johannes Vermeer internationaal beschouwd als de beroemdste Delftse meester van de 17de eeuw. De schilderijen van beide meesters zijn nogal eens aan elkaar toegeschreven. Ook Vermeer was gefascineerd door de werking van licht en perspectief in binnenruimtes. De binnenplaatsjes van De Hooch vormden voor Vermeer een grote bron van inspiratie. Werd De Hooch begin 19de eeuw als schilder nog hoger geschat dan Vermeer, vanaf eind 19de eeuw kantelde dat beeld. Met deze tentoonstelling stapt De Hooch weer uit de schaduw van Vermeer.

Meester

In De Hoochs werken zijn vaak meerdere ruimtes achter elkaar te zien, perfect geconstrueerde doorzichten van interieurs en buitenscènes. Hij wordt dan ook de ‘meester van het perspectief’ genoemd. Met warme kleuren, doorkijkjes (er staat altijd wel ergens een deur open) en een natuurlijke lichtinval weet De Hooch een sfeer op te roepen die ongeëvenaard is. In de relatief korte periode dat hij in Delft heeft gewerkt – ongeveer tussen 1652 en 1660 – maakte  De Hooch zijn mooiste schilderijen. De binnenplaatsen en interieurs uit zijn Delftse periode keren nu terug naar de stad waar De Hooch ze bijna vierhonderd jaar geleden schilderde.

Topstukken

Van over de hele wereld komen topstukken naar Delft. Het beroemde schilderij Binnenplaats van een huis in Delft (1658) - in bruikleen van The National Gallery in Londen - is op 2 oktober geïnstalleerd. Andere schilderijen worden uitgeleend door onder meer de Gemäldegalerie Staatliche Museen zu Berlin, de National Gallery of Art (Washington), het Kunsthaus (Zürich) en de Royal Collection Trust (uit de privécollectie van H.M. Queen Elisabeth II). Pieter de Hooch in Delft is met circa dertig topwerken de meest ambitieuze tentoonstelling ooit van Museum Prinsenhof Delft en werd mogelijk gemaakt door de Turing Toekenning 2017. De tentoonstelling is te zien tot en met 16 februari 2020.

Wandelen, instappen, klanken

Rond de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd. Zoals de stadswandeling Pieter de Hooch in Delft, een instaplezing over Pieter de Hooch en het concertprogramma ‘De Hooch Verklanckt’ van kamermuziekensemble Camerata Delft. Deze concerten vinden plaats op 26 oktober, 7 december en 25 januari in de Oude Kerk. Daar is dan ook het Narrow House van Erwin Wurm te zien. Met een combiticket kunnen bezoekers zowel naar het concert, de tentoonstelling als het Narrow House.
Terug
vrijdag 4 oktober 2019 08:38:54 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob