Laatste Nieuws

Beste tech-ideeën

 

Het wetenschapsblad KIJK heeft een longlist gemaakt van 20 beste tech-ideeën van 2019. Vier daarvan zijn bedacht in Delft. En die vind je hieronder. En, omdat er nog veel meer te techtalken is in Delft, ook nog aandacht voor hoe (Delftse) kennis helpt om blessurevrij te blijven. Let’s techtalk!

Honderd jaar geleden werden donkere stenen wanden in gebouwruimtes achter glas geplaatst om warmte van de zon langer vast te houden. Een team van de TU Delft-faculteit Bouwkunde  giet dit oude idee in een hedendaags jasje. Zonder donkere stenen, maar met lichtdoorlatend, faseveranderingsmateriaal dat warmte buffert in een 3D-geprinte omhulling. Als het warm wordt, wordt het materiaal vloeibaar, waardoor meer licht doordringt. Het stolt als het warmte afgeeft en bespaart ruim 35 procent op energie voor verwarming. Een prototype is nu te bekijken bij The Green Village.

Beste tech-ideeën

Beste tech-idee 2: een lichtje opsteken tegen boezemfibrilleren

Je ziet een knappe vrouw of man – dan kan je hart wel eens overslaan. Geen paniek! Maar als je hartslag vaker onregelmatig en te hoog is, kan dat duiden op boezemfibrilleren. Dat is wel gevaarlijk, want het verhoogt het risico op beroerte en bloedstolsels. De huidige behandeling tegen boezemfibrilleren is een elektrische schok onder narcose, vanwege de pijn. Onderzoekers van het LUMC en de TU Delft hebben een systeem bedacht dat zelf een hartritmestoornis signaleert via een ingebracht led-lampje en lichtgevoelige eiwitten. Dat signaal gaat naar het lampje, dat dan aanflitst. Voor de eiwitten is dat het teken om het hart met een pijnloos elektrisch stroompje te ‘resetten’. Het werkt bij ratten, maar er is nog wel veel onderzoek nodig om het ook geschikt te maken voor de mens.

AeroDelfts phoenix

Beste tech-idee 3: vliegen op waterstof

In 2017 stootten alle vliegtuigen bij elkaar 859 miljoen ton CO2 uit. Dat is ruim 2 procent van het wereldwijde totaal. AeroDelft, een team van 35 TU-studenten, wil een bijdrage leveren aan het terugbrengen daarvan met de Phoenix, een bemand vliegtuig op waterstof, met een bereik van 2.000 kilometer. Op één tank met 20 kilo waterstof kun je overal in Europa komen, veilig, stil en zonder CO2-uitstoot – of vliegschaamte. Bij het ontwerp denkt men na over het verminderen van de luchtweerstand door op de buitenlaag van het prototype ½ miljoen miniscule gaatjes te perforeren. De uiteindelijke Phoenix telt 14 miljoen gaten. Het prototype maakt over twee jaar zijn eerste proefvlucht.

fietsen zonder vallen

Beste tech-idee 4: fietsen zonder vallen

In Nederland worden steeds meer elektrische fietsen verkocht, veelal aan oudere mensen. Goed voor hun mobiliteit, maar er is ook een keerzijde: het aantal ernstige en soms fatale fietsongelukken is flink toegenomen, met zo’n 30 procent van 2000 tot 2010. Daar komt binnenkort verandering in. Want de TU Delft en Gazelle hebben een systeem ontwikkeld om vallen te voorkomen: een slimme stuurondersteuning die een fiets kan bijsturen als die dreigt om te vallen. Alsof die onzichtbare zijwieltjes heeft. Zo moet een stuurfoutje minder vaak eindigen in een pijnlijke of zelfs dodelijke valpartij. Er is nog wel veel onderzoek nodig. Maar voor zowel de TU Delft als Gazelle is het niet de vraag óf de slimme stuurondersteuning er komt, maar wannéér.

Deze tech-ideeën behoren volgens het wetenschappelijk blad KIJK tot de 20 beste tech-ideeën van Nederland dit jaar. De lezers van KIJK hebben hun stem uitgebracht waardoor deze 4 Delftse ideeën in de Top 5 van beste Tech-ideeën van dit jaar staan. In  december maakt KIJK het winnende tech-idee 2019 bekend.
Meer techtalk hierover? Check www.kijkmagazine.nl/tech2019

wetenschappelijk pitchen en serveren

Wetenschappelijk pitchen en serveren

Eén: wat is de meest gespeelde sport ter wereld? Honkbal. Twee: hoeveel zijn we kwijt aan behandeling van sportblessures? € 920 miljoen per jaar. Drie: hoe kunnen we blessures voorkomen? Door niet te sporten. En anders: door topsporters te monitoren. Daar is TU Delft-promovendus Bart van Trigt van overtuigd. Hij wil – samen met VU-promovendus Ton Leenen – promoveren met een meetsysteem om bovenhandse blessures bij zowel honkbal als tennis te voorkomen. Wat is de beste beweging voor een pitcher of voor een service, hoe kunnen alle bewegingen optimaal samenwerken om de bal zo hard mogelijk te gooien of te slaan – zonder je daarbij te blesseren? Daar gaan ze achter komen door topsporters te monitoren. Dit is één van de negen NWO-projecten (Nederlands Wetenschappelijk Onderzoek), om sportblessures te voorkomen. Als ze daarmee de helft van de blessures kunnen voorkomen… besparen ze € 460 miljoen! En wie weet, worden we volgend jaar wel Olympisch kampioen honkbal.
Meer techtalk hierover? Check de website van de TU Delft.
Terug
vrijdag 8 november 2019 08:33:10 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob