Laatste Nieuws

Grootste-vazen-ter-wereld

 

DELFT – De grootste Delfts blauwe vazen ter wereld komen naar Nederland! De twee vazen van ruim drie meter hoog en 250 kg zwaar, zijn een creatie van Heinen Delfts Blauw en zijn op traditionele wijze met de hand gemaakt en door een meesterschilder van Heinen Delfts Blauw beschilderd.

De vazen komen per VOC-schip naar Delft, porseleinstad van wereldformaat. Ze leggen daarmee de eeuwenoude vaarroute af van de VOC-schepen uit de Gouden Eeuw, die het eerste ‘blauw-op-wit’ porselein uit Jingdezhen, China, naar Nederland vervoerden. Dit porselein werd in Nederland al snel razend populair, maar de ondernemende Nederlanders kwamen met hun eigen variant van dit porselein. 

Grootste-vazen-ter-wereld

Dit leidde tot de geboorte van het Delfts blauw aardewerk zoals we dat nu kennen en wat inmiddels wereldwijd bekend en geliefd is.

De komst van de vazen per VOC-schip leggen een brug tussen heden en verleden en de broedersteden Jingdezhen en Delft. Na de onthulling van de vazen in Delft, start een feestweek ter ere van de komst van deze twee porseleinen reuzen, vol bijzondere activiteiten die aansluiten op het landelijke themajaar de Gouden Eeuw.

 

Aankomst vazen: vrijdag 13 december 15:30-16:00, Delftweg 133, Rijswijk.

 

Lees meer informatie over de vazen en het maakproces ervan op: https://www.degrootstedelftsblauwevazen.nl/

Robert Aronson van ‘Tussen Kunst & Kitsch’ komt naar Delft!

DELFT – Antiquair Robert Aronson, bekend van het tv-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ komt naar Delft voor een gratis taxatiedag. Iedereen die thuis een stuk Delfts blauw aardewerk heeft staan is welkom om naar de taxatiedag te komen, waar Aronson zijn getraind oog over het voorwerp laat gaan. Hij vertelt over de achtergrond van het product, specifieke kenmerken die de waarde bepalen en geeft een inschatting van de waarde.

Robert Aronson is vooral bekend van het tv-programma ‘Tussen Kunst & Kitsch’, maar is ook een toonaangevend Delfts blauw-expert van Aronson Antiquars, waar hij zijn passie voor Delfts blauw aardewerk deelt met verzamelaars en museum curators vanuit de hele wereld.

De taxatiedag is onderdeel van de speciale feestweek die georganiseerd wordt door Heinen Delfts Blauw, om te vieren dat zij de grootste Delfts blauwe vazen ter wereld gemaakt hebben. De handgemaakte en handbeschilderde vazen van ruim drie meter hoog komen per VOC-schip Delft binnenvaren waar ze op bijzondere wijze aan het publiek getoond worden.

De taxatiedag is op zondag 15 december 2019, van 12:00 tot 16:00 uur bij de Delfts blauw aardewerkfabriek de PAAUW en is vrij toegankelijk.

 

Adres:

Delftweg 133

2289 BD, Rijswijk

https://www.degrootstedelftsblauwevazen.nl/
Terug
zaterdag 30 november 2019 10:39:31 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob