Laatste Nieuws

Grotius College biedt maatwerk met Flexwijs

 

Het Grotius College aan de Juniusstraat in Delft gaat werken met Flexwijs. Bij Flexwijs stelt iedere leerling zijn eigen rooster samen. Meer ondersteuning nodig bij wiskunde, en minder bij Frans? De leerling bepaalt, en krijgt hierbij goede begeleiding van de mentor.
Het flexrooster vergroot de motivatie van leerlingen, blijkt op scholen die met dit systeem werken. Ook sluit het Grotius hiermee goed aan op het basisonderwijs, waar leerlingen steeds meer zelfstandig leren werken. In Delft is het Grotius College de enige school met het flexrooster. De school biedt mavo, havo, vwo, Waldorfonderwijs én als enige in Delft tweetalig vwo.
Grotius College biedt maatwerk met Flexwijs
Logische vervolgstap Zelfstandig werken, keuzes maken en verantwoordelijkheid zijn belangrijk in onze maatschappij. Veel basisscholen besteden hier aandacht aan. “Met Flexwijs bieden wij de logische vervolgstap op het basisonderwijs”, vertelt Jannetje ter Punt, locatiedirecteur van de Juniusstraat. Op scholen die met het flexrooster werken, is te zien dat leerlingen beter leren plannen en organiseren. Ze mogen zelf veel bepalen, en maakt hen gemotiveerder. Ter Punt: “Onze mentoren spelen hierbij een belangrijke rol. Zij helpen leerlingen om na te denken over welke lessen zij nodig hebben. Flexwijs gaat echt veel brengen voor onze leerlingen. Wij zien er enorm naar uit om hiermee te gaan werken.”
Persoonlijke aandacht Het Grotius College vindt het belangrijk om jongeren te begeleiden met persoonlijke aandacht. De school staat daar om bekend. “Met Flexwijs kunnen we dat nog meer doen”, zegt Ter Punt. Binnen Flexwijs volgt een leerling dagelijks drie vaste lesuren per dag. Elke week worden zo alle vakken behandeld tijdens lessen van 80 minuten, waarin ruimte is voor veel verdieping. Voor vakken die een leerling lastig vindt, kan hij een flexuur volgen. “Zo bieden we extra begeleiding en meer uitdaging, net wat de leerling nodig heeft”, aldus Ter Punt. “Huiswerk is vaak al op school af en leerlingen hebben minder vakken per dag, dus ook een lichtere tas.”
‘Heel fijn om zelf te plannen’ “Het flexrooster is een goede combinatie tussen verplichtingen en zelf kunnen kiezen”, vindt Bjarne van der Mark, leerling in 5 havo en lid van de leerlingenraad. Zijn zus zit op een school in Den Haag waar ze ook met het flexrooster werken. “Zij sport veel en moet elke ochtend trainen. Daarom neemt
zij ’s ochtends vrij en kiest ze flexuren later op de dag. Heel handig om
je rooster zo zelf te kunnen plannen. Zelf zou ik extra lessen wiskunde
en natuurkunde volgen, want daar ben ik minder goed in.”
Het Grotius College heeft een video gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe Flexwijs precies werkt. De
video en meer informatie zijn te vinden op www.grotiuscollege.nl/juniusstraat. Leerlingen en hun
ouders zijn van harte welkom om kennis te komen maken tijdens de informatieavonden op 9, 15 en
16 januari en op de open dag op 18 januari. Ter Punt: “Onze slogan is ‘Ik zou niet anders willen!’ Dat
weerspiegelt hoe leerlingen zich op onze school voelen. Ik nodig leerlingen uit groep 7 en 8 van harte
uit om dat ook te komen ervaren.”Terug
donderdag 5 december 2019 08:39:31 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob