Laatste Nieuws

Klimaatneutraal vliegen? Now boarding!

 

Of we ooit klimaatneutraal en zonder vliegschaamte kunnen vliegen? Absoluut, aldus Henri Werij, decaan Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Maar waarom zouden we? En hoe dan? Daarover gaat zijn Van Leeuwenhoeklezing op zondag 8 december. Hierbij een voorproefje.

Klimaatneutraal vliegen: niet (alleen) omdat het kan, maar omdat het móet. Vliegen verbindt mensen met elkaar. Vliegen zorgt voor handel en welvaart. Maar: vliegen draagt ook bij aan klimaatverandering. We vliegen met elkaar steeds vaker en steeds verder. Dus als vliegen klimaatneutraal of -neutraler kan, zal dat flink schelen.

Klimaatneutraal vliegen? Now boarding!

Hoe dan?

Vliegtuigen zijn al veel zuiniger dan vroeger. Maar het kan zuiniger en duurzamer, aldus de TU Delft. Daarvoor heeft de universiteit de Flying V ontwikkeld. Dit aerodynamische en lichtere vliegtuig in een V-vorm gebruikt 20 procent minder brandstof. Het zou ook helpen als die brandstof duurzamer wordt. Daarom werkt de TU Delft aan duurzame vliegtuigbrandstoffen. En vliegen kan ook duurzamer worden door ze te laten landen met glijvluchten. En door het taxiën op vliegvelden elektrisch te maken – dat scheelt flink als je start of landt op de Polderbaan. Ook onderzoekt de TU Delft hoe vliegtuigen duurzame energie kunnen gebruiken. De TU Delft ontwerpt daarvoor elektrische vliegtuigen.

Samenwerking

Helemaal klimaatneutraal vliegen duurt nog wel even. De TU Delft is vooral op zoek naar technische oplossingen om de luchtvaart sneller duurzaam te maken. Daarom zoekt de universiteit samenwerking met bedrijven. Zo zijn KLM en Airbus partners bij het ontwerpen en straks ook laten vliegen van de Flying-V.


Meer weten? Kom zondag 8 december naar de Van Leeuwenhoeklezing ‘Klimaatneutraal vliegen? Now boarding!’ door Henri Werij, TU Delft-decaan Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Locatie: Science Centre, Mijnbouwstraat 120, aanvang 11.00 uur. Gratis entree. Na afloop kunnen bezoekers ook gratis naar het Science Centre.
Meer informatie op de website van de TU Delft.
Terug
vrijdag 6 december 2019 07:43:18 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob