Laatste Nieuws

Uitkijktoren in Nieuw Delft

 

Binnenkort zijn de ontwikkelingen in Nieuw Delft ook vanuit de lucht te volgen: in 2020 komt er een tijdelijke uitkijktoren aan de Westlandseweg. Ontworpen door Bouwkunde-studenten van de TU Delft.

De uitkijktoren wordt onderdeel van de tijdelijke broedplaats aan de Westlandseweg van minimal foodwaste-beweging I CHANGE (foto, Marianne Q Fotografie). Die opende vorige week vrijdag haar deuren. Het terrein maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. Omdat het nog even duurt voordat de bouw hier start, stelt projectorganisatie Nieuw Delft de ruimte tijdelijk beschikbaar voor initiatieven op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Medewerkers van Nieuw Delft zijn regelmatig op de broedplaats te vinden om meer informatie te geven over de ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel. Met de toevoeging van een uitkijktoren kunnen bezoekers het gebied ook van bovenaf bekijken.

Uitkijktoren in Nieuw Delft

Prijsvraag

Hoe gaat de uitkijktoren eruit zien? Daar wordt nog op gebroed. Projectorganisatie Nieuw Delft heeft hiervoor de handen ineengeslagen met studievereniging Stylos. Via een prijsvraag worden bouwkundestudenten uitgedaagd om met een ontwerp voor de toren te komen. Zij kunnen nog tot en met 9 december een ontwerp voor de uitkijktoren indienen – individueel of als groep. Een deskundige jury gaat de inzendingen beoordelen op onder meer kwaliteit van het ontwerp, uitvoerbaarheid en kosten. Zo moet de toren gemakkelijk op te bouwen en verplaatsbaar zijn. Ook moet het ontwerp aansluiten op een of meer van de onderwerpen die in Nieuw Delft belangrijk zijn: duurzaamheid, technologie en het verbinden van mensen. Uit de beste drie inzendingen wordt een winnaar gekozen. Dit ontwerp wordt verder uitgewerkt onder toezicht van een docent van de TU Delft.

Blikvanger

“We vinden het belangrijk dat bouwkundestudenten niet alleen actief zijn op de TU, maar dat ze ook zichtbaar zijn in de stad waar ze wonen”, zegt Sem van den Eijnde, student Bouwkunde en bestuurslid van studievereniging Stylos. “Dat maakt deze ontwerpwedstrijd heel interessant voor studenten: de uitkijktoren wordt een echte blikvanger midden in Delft en geeft de mogelijkheid om zelf iets toe te voegen aan de stad. Het is een pittige opdracht, want het ontwerp moet aan een hoop eisen voldoen en natuurlijk constructief veilig zijn. Toch hebben we al zo’n 14 inzendingen binnen. Je ziet dus dat studenten er wel iets mee kunnen.”

Tijdelijk

Het streven is dat de toren begin april 2020 klaar is. Volgens de huidige planning blijft de uitkijktoren tot 1 januari 2021 aan de Westlandseweg staan. Daarna wordt hij waarschijnlijk verplaatst naar een nieuwe, tijdelijke locatie.
Terug
vrijdag 6 december 2019 07:46:18 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob