Laatste Nieuws

Nieuwjaarstoespraak burgemeester

 

Burgemeester Marja van Bijsterveldt heeft zich uitgesproken voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Ze deed dat op maandag 6 januari tijdens haar nieuwjaarstoespraak. In haar speech liet de burgemeester weten dat een veilige jaarwisseling al lang geen vanzelfsprekendheid meer is. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik de afgelopen jaren na afloop ervan altijd weer opgelucht ademhaal dat het ‘goed’ afgelopen is”, aldus Van Bijsterveldt. “Maar die zorg zegt wel iets over hoe dit ‘feest’ inmiddels gevierd wordt en met welke risico’s dit gepaard gaat. Dát is ook de reden dat we als gemeenteraad van Delft een dringend verzoek gedaan hebben bij de minister van Justitie en Veiligheid voor een nationaal verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen”, aldus Van Bijsterveldt.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester

Stad is volop in ontwikkeling

De burgemeester blikte in haar speech ook terug op het afgelopen jaar. Ze stelde vast dat het aan het prille begin van het derde decennium van de 21ste eeuw goed gaat met Delft. “De stad bloeit en is volop in ontwikkeling, mensen nemen initiatief, er is breed sprake van ondernemerschap, op vele plekken in de stad vinden innovaties plaats door bedrijven en kennisinstellingen, we zijn actief present in de regio en worden daar erkend in onze rol. Maar - wat misschien nog wel het belangrijkste is – is dat heel veel Delftenaren omzien naar elkaar. Dat er op vele plekken in de stad sprake is van gemeenschapszin en onderlinge betrokkenheid.”

Betrokken leiderschap

Tenslotte liet de burgemeester weten dat een bijzonder jaar is aangebroken. “ Een jaar waarin we herdenken dat we al 75 jaar in vrijheid leven. Vrijheid is geen rustig bezit. Onze vrijheid, onze democratie, onze rechtstaat, zij vragen om alertheid, om onderhoud en verantwoordelijkheid, elke dag opnieuw”, aldus Van Bijsterveldt. Ze tekende daarbij wel aan dat ondanks al die voorspoed en ontwikkelingen in ons land er meer dan anders ook sprake is van onvrede. “Het gevoel van groepen mensen die niet gezien worden met hun zorgen en problemen vraagt om betrokken leiderschap. Om dicht bij mensen te staan, om zodoende te weten wat er leeft. Het vraagt om het actief overbruggen van verschillen, mensen met elkaar verbinden, om zodoende onbekend maakt onbemind te voorkomen.”

Aandacht

Ze besluit: “Ik wens ons allen toe dat we tijd en rust nemen om aandacht, werkelijke aandacht te schenken aan wat er om ons heen gebeurt en bovenal om aandacht te schenken aan elkaar. Er zijn zoveel manieren om dit dicht bij huis te doen, en weet dat velen er naar verlangen. Aandacht doet, daar ben ik zo heilig van overtuigd, wonderen!”

Meer weten? Lees dan de volledige nieuwjaarstoespraak. 
Terug
vrijdag 10 januari 2020 08:00:48 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob