Laatste Nieuws

‘Het geheugen van Auschwitz’ bij Lumen

 

Bij Filmhuis Lumen is op maandag 13 januari de documentaire ’Het geheugen van Auschwitz’ te zien. Daarin staat het behoud van Auschwitz-Birkenau centraal. 

Dit jaar leven we in Nederland 75 jaar in vrijheid. Het wordt een jaar van vieren, koesteren en herdenken. Als het gaat om herdenken, is Auschwitz een belangrijk herdenkingsmonument. Er zijn veel documentaires over Auschwitz-Birkenau gemaakt, waarbij regelmatig overlevenden of hun nabestaanden aan het woord komen. Wanneer de laatste levende getuige van de Holocaust gestorven is, is het de plek van de misdaad zelf die de herinnering in leven kan houden. Maar hoe wordt de herinnering aan een van de gruwelijkste plekken uit de geschiedenis bewaard?

‘Het geheugen van Auschwitz’ bij Lumen

Dilemma

De kampen zijn neergezet om slechts enkele jaren dienst te doen. Veel gebouwen verkeren in zo’n slechte staat dat het bezoeken hiervan gevaarlijk wordt. In de documentaire ‘Het geheugen van Auschwitz’ staat het behoud van Auschwitz-Birkenau centraal. Moet je de barakken helemaal opnieuw opbouwen? Of moet je zo de oude gebouwen zo veel mogelijk intact laten en zodanig restaureren dat ze nog jaren meekunnen zonder het eigene aan te tasten?

Overlevende aan het woord

Hoe herstel je een op instorten staande barak zonder nieuwe materialen toe te voegen? Hoe bewaar je het authentieke karakter? Voor dit dilemma staan museumdirecteur Piotr Cywiński en zijn team. De documentaire volgt de jonge conservatoren die belast zijn met deze opdracht. De documentaire laat ook een overlevende aan het woord: de Poolse Sofia, die vertelt hoe het kamp er destijds uitzag.

Meer informatie

Maandag 13 januari, in Filmhuis Lumen, aanvang 19.30 uur: ‘Het geheugen van Auschwitz’ (49 min.) Regisseur Manfred van Eijk is aanwezig. De vertoning is tot stand gekomen in samenwerking met Synagoge Delft. Kijk voor meer informatie op 75jaarvrijheid.   

Foto: Jean Carlo Emer op Unsplash




Terug
vrijdag 10 januari 2020 08:03:41 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob