Laatste Nieuws

Innoveren? Dromen waarmaken!

 

Innoveren is dromen waarmaken. In Delft tenminste. Of het nou gaat om een tweede leven voor bagger, een optimale brandwondenbehandeling, duurzame bruggen, minder methaanuitstoot of insectenbestrijding – deze  innovaties begonnen allemaal met een droom in Delft. Vijf Delftse dromen die recent waargemaakt zijn – of worden.

 

Je hebt een bijna slapeloze nacht achter de rug, omdat muggen je uit je slaap hielden. Dan droom je ervan om een drone te bedenken die muggen bestrijdt. Tenminste, als je dronelab-onderzoeker Sjoerd Tijmons bent. Samen met zijn kompaan Kevin van Hecke en z’n broer Bram ontwikkelde hij deze droom tot de startup PATS, dat insecten bestrijdt met drones. Niet voor in de slaapkamer, wel voor bijvoorbeeld in de kassen in het Westland. Op dit moment loopt een proef in drie kassen. Een camera met infraroodlicht detecteert de insecten en een computer stuurt een drone erop af.

Innoveren? Dromen waarmaken!

“Zo’n drone schiet razendsnel op het insect af en zuigt hem door een propeller tot insectenconfetti”, zegt Kevin. Er is veel interesse. PATS wil het product zo snel mogelijk op de markt te brengen – en kan daarmee het gebruik van insecticiden terugdringen.
Meer weten?

Minder methaan

Minder methaan

Koeien en andere herkauwers zijn goed voor zo’n 20 procent van de methaanuitstoot wereldwijd. Boeren dromen er ongetwijfeld van: kan iemand niet iets bedenken waardoor koeien minder methaan uitademen? Dat kan inderdaad: voeg wat Bovaer® toe aan het veevoer. Dat is een veevoeradditief dat DSM heeft ontwikkeld. Het onderdrukt de methaanproductie in de maag van een koe. En dat zorgt voor 30 tot zelfs 80 procent minder methaanuitstoot. DSM heeft het uitgerekend: één koe aan de Bovaer is uit milieuoogpunt vergelijkbaar met 45 bomen planten. Bovaer is het eerste resultaat van DSM’s 10 jaar lopende Clean Cow-project. Het is nog niet op de markt; de Europese vergunningverstrekker herkauwt nog even op de vergunningaanvraag. DSM verwacht dat het eind 2020 / begin 2021 de Europese markt op kan met Bovaer.
Meer weten?

Brandwonden (wis)kundig behandelen

(Wis)kundig brandwonden behandelen

Jaarlijks behandelen de drie brandwondencentra in Nederland zo’n 900 mensen met ernstige verbrandingen. Hoe kunnen artsen die brandwonden het beste behandelen? Met wiskunde en slimme algoritmes, stelt Fred Vermolen van de TU Delft-faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Zijn droom? Dat een arts een digitale scan maakt van de brandwond. Dan voert hij wat parameters in (bijvoorbeeld over geslacht, leeftijd, leefstijl). Daarna helpt de computer de arts bij het bepalen van de beste behandeling voor deze patiënt. Zo ver is het nog niet, maar hij heeft wel al, met steun van de Nederlandse Brandwonden Stichting, een adequaat wiskundig basismodel ontwikkeld. Maar dit model bevat nog veel onzekerheden. Daarom wil hij graag theoretische aannames die het huidige model nu nog onzeker maken in de praktijk testen en zo het model verbeteren. Met steun trouwens van Stichting Proefdiervrij, de Nederlandse Brandwondenstichting en het Universiteitsfonds Delft, dat baanbrekend onderzoek steunt.
Meer weten?

Waterweg

Lopen op Delflandse bagger

Om ervoor te zorgen dat jij altijd kan douchen, koken, afwassen, of water ergens anders voor te gebruiken, is het heel belangrijk dat het water altijd kan blijven stromen. Hoe? Het Hoogheemraadschap Delfland baggert daarvoor de sloten en vaarten. Maar wat doet het vervolgens met die ‘waardeloze’ bagger? De start-up Waterweg bedacht een oplossing: ze maken er waterpasserende stoeptegels van. Daarmee won Waterweg de BlueCity Circular Challenge, een challenge om binnen zes weken een product te ontwikkelen van ‘afval’. Een straatje met de waterpasserende tegels wordt nu uitgeprobeerd bij The Green Village. Dit is het resultaat van een eerste productiepilot van Waterweg, waarin simpele klinkers van bagger werden gemaakt, om zo het materiaal en het productieproces te testen. De ultieme droom van Waterweg? Ze dromen naast waterdoorlatende stoepen ook van waterdichte gevels: “Het zou toch geweldig zijn als we in de toekomst gevels hebben die bekleed zijn met gevelstenen van bagger uit de plaatselijke rivier!”, zegt Wies van Lieshout van Waterweg.
Meer weten?

CEAD print brug

Brug nodig? Even printen

Sinds 2015 vervangen we voetgangersbruggen in Delft die aan vervanging toe zijn, standaard door bruggen die gemaakt zijn van composiet. Het maken van zulke bruggen is iets duurder dan ‘gewone’ fietsbruggen, maar ze zijn veel duurzamer en jarenlang zo goed als onderhoudsvrij. En, twee keer goed nieuws: het maken kan straks veel goedkoper. Want het Delftse CEAD heeft, samen met Royal HaskoningDHV en DSM een brug van composiet uit hun 3D-printer laten rollen. De brug is nu nog maar anderhalve meter lang, CEAD & Co dromen van een 3D-composietbrug van 16 meter lang. Ze werken er hard aan om dit op termijn ook  te maken. En het tweede goede nieuws: er kunnen heel makkelijk sensoren in de brug worden aangebracht. Bijvoorbeeld om de kracht, doorbuiging of temperatuur te meten – zodat de brug zelf kan aangeven: ‘Hallo, ik heb onderhoud nodig’.
Meer weten?

Op de website van Delft Technology Partners vindt u meer informatie over Delftse innovaties.
Terug
vrijdag 17 januari 2020 08:50:23 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob