Laatste Nieuws

'Werk is het beste medicijn'

 

Als u wel kunt werken, maar niet direct zelf een baan vindt, komt u in Delft terecht bij Werkse! Hoe werkt dat? Wethouder Stephan Brandligt en directeur Cor van der Wel van Werkse! leggen het uit.

Wilt u een uitkering aanvragen, dan moet u zich eerst inschrijven als werkzoekende via werk.nl. Daarna kunt u bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen. In Delft wordt een uitkering niet alleen gezien als een inkomensvangnet. Het is vooral ook een startpunt naar werk. Wie voldoet aan de voorwaarden voor een uitkering, gaat direct voor een intake naar Werkse!

'Werk is het beste medicijn'

Loketten

“Het mooie van Werkse! is dat wij drie loketten combineren waar mensen terechtkomen die werk zoeken,” legt Van der Wel uit. “We hebben het Traject Werk direct, voor mensen die eigenlijk direct aan de slag kunnen. We bieden het Traject Werk naar Werk, voor mensen die iets meer moeite hebben om te gaan werken. Zij kunnen bij een werkleerbedrijf ervaring opdoen en bijvoorbeeld trainingen volgen. Als ze toe zijn aan de stap naar de arbeidsmarkt, kunnen zij naar ons Werkgeversservicepunt Delft. En we hebben plekken voor mensen die nooit een ‘gewone’ betaalde baan zullen krijgen en vroeger naar de sociale werkvoorziening gingen.”

Twee maanden

Als mensen binnenkomen bij Werkse!, zijn ze vaak binnen twee maanden aan het werk, zegt Van der Wel. “Of ze nu meer of minder moeite hebben om een baan te vinden, wij kunnen hen vaak helpen om een baan te vinden die bij hen past. En we begeleiden hen om te zorgen dat ze die ook behouden.”

Participatiewet

Dit najaar bleek uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de Participatiewet, die juist was bedoeld om meer mensen aan het werk te krijgen, is ‘mislukt’. Brandligt bevestigt dat sommige doelgroepen lastiger een baan vinden. “Het is belangrijk om mensen intensief te begeleiden bij hun zoektocht naar werk, maar het budget dat we als gemeente daarvoor krijgen van het Rijk is met zestig procent afgenomen. En dat terwijl de problemen van mensen in de bijstand veelal zwaarder zijn geworden. We hebben nu eenmaal te maken met de landelijke wetgeving. Maar relatief gezien doen we het goed.”

Eigenwaarde  

Waarom het zo belangrijk is dat meer mensen werken? Brandligt: “Werk is het beste medicijn, daar geloof ik echt in! Het geeft ritme en regelmaat, leidt tot financiële zekerheid en onafhankelijkheid, verbetert je sociale netwerk en geeft je eigenwaarde. De meeste mensen in de bijstand willen écht graag aan het werk.”

 

In het derde kwartaal van 2019 telde de regio Haaglanden bijna 15.000 vacatures.  Van medewerkers magazijn, productie, thuiszorg, horeca en klantenservice tot chauffeur en beveiliger. Van alle vacatures is meer dan de helft – vooral in techniek, ict en onderwijs, voor hoog- én laagopgeleiden – moeizaam in te vullen. U kunt direct bij bedrijven solliciteren, maar ook uitzendbureaus kunnen u verder helpen. Grijp uw kans! Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Werkse! E-mail: info@werkse.nl, tel. 015 215 14 00.
Terug
vrijdag 17 januari 2020 08:56:39 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob