Laatste Nieuws

Word Delftoloog!

 

Delftenaren houden van Delft. Niet zo verwonderlijk dus dat veel Delftenaren graag meewerken aan een duurzamere stad. Daarom is er de cursus Delftologie. 

Wanneer kreeg Delft stadsrechten? Wanneer werd Willem van Oranje vermoord? Waar vind je in de stad VOC-panden? Waar komt ons water vandaan? Wanneer wil Delft een energie-neutrale stad zijn? "Het is ongelofelijk wat mensen zoal weten over hun stad," vertelt Johan van Reenen. Van Reenen is een van de initiatiefnemers van de cursus, die op 8 februari voor de derde keer wordt aangeboden. “En wat ons vooral verbaasde, is hoezeer Delftenaren betrokken zijn bij wat er gebeurt in de stad. Ze willen het hoe en waarom weten – en hebben een eigen mening. Veel Delftenaren willen zich ook inzetten om Delft naar een hoger plan te tillen. Maar wie wil meewerken om zijn stad duurzamer en groener te maken, ontbeert soms de nodige achtergrondkennis. De cursus Delftologie voorziet daarin.”

Word Delftoloog!

Energieplatform

“Delftologie laat zien hoe de kennis uit het verleden wordt ingezet voor de toekomst. De cursus bestaat uit 10 themabijeenkomsten en vier kwartaalbijeenkomsten met inspirerende sprekers over onderwerpen als water, gezondheid en natuur, over afval – van verspilling naar een circulaire economie en de stad Delft – van VOC-stad naar duurzame stad. En neem de energietransitie. In de jaren zestig stonden we voor een soortgelijke transitie: toen van steenkool naar aardgas. Hoe deden we dat toen? En hoe nu? Aan het energieplatform dat de energietransitie in Delft begeleidt, nemen ook enkele Delftologen deel. Door de cursus te volgen, deden zij de juiste kennis op om met verstand van zaken mee te kunnen doen aan het energieplatform.”

Tijdreis

De cursus biedt deelnemers een tijdreis naar de toekomst, een groene en duurzame stad, vertelt Van Reenen. “In Delft wordt al volop gedaan aan die groene en duurzame toekomst. Delft is niet voor niets de stad van kennis en innovatie. En natuurlijk is Delft ons uitgangspunt voor de cursus, maar we kijken breder. We zijn immers niet alleen in ons streven naar een duurzame wereld. Wereldwijd kan en moet er nog zoveel verbeterd worden. Daarom putten we onze inspiratie uit de doelen van de Verenigde Naties. Die formuleerden eerder acht Millennium Doelen voor de periode 2000-2015. Inmiddels zijn deze vervangen door zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: van ‘geen armoede meer’, ‘schoon water en sanitair’ tot ‘duurzame steden en gemeenschappen’. Daar haken wij graag bij aan.”

Excursies

De bijeenkomsten worden steeds op een andere locatie georganiseerd en er zijn excursies. Van Reenen: “We streven ernaar onze deelnemers te blijven interesseren voor wat er speelt in de stad, voor de geschiedenis en voor de toekomst – ook na afloop van de cursus. De bedoeling is dat we mensen inspireren om actief te worden, bijvoorbeeld voor een klein project in hun eigen buurt. Denk aan een wormenhotel of een vlinderparadijs of het meedenken over een project circulaire economie of  het deelnemen aan een energieplatform. Want na deelname van de cursus ben je een echte Delftkenner, een Delftoloog.”

Kijk voor meer informatie en inschrijven op de website van Delftologie of stuur een e-mail naar info@delftologie.nl
Terug
vrijdag 31 januari 2020 08:27:27 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob