Laatste Nieuws

Oproep van een kokszoon uit Canada

 

De vader van de Canadees Olivier Thibodeau was tijdens WO II als kok gelegerd in Delft. Hij stuurde voedsel naar schoolkinderen. In dit jaar, waarin we 75 jaar vrijheid vieren, wil zoon Olivier het verhaal uit die tijd graag compleet maken. Heeft u meer informatie? 

Kort voor Donat Thibodeau in zijn vaderland Canada overleed, vertelde hij zijn zoon Olivier het verhaal achter een bijzondere bedankbrief die hij sinds 1945 bewaarde. De brief was op 20 mei 1945 geschreven en ondertekend door twintig werknemers van de Delftse firma Van Hoek. Olivier Thibodeau graag in contact komen met mensen die hem kunnen helpen dit verhaal over de Delftse tijd van zijn vader compleet te maken.  

Oproep van een kokszoon uit Canada

Schoolkinderen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Donat Thibodeau als kok in het Canadese leger; hij was gelegerd in Delft. Hier kwam hij in aanraking met schoolkinderen die honger leden. Reden voor Thibodeau om deze kinderen het voedsel te brengen dat de Canadese soldaten overlieten. Zijn leidinggevenden ontdekten wat hij deed en Thibodeau moest zich verantwoorden voor een militaire rechtbank. De uitkomst van die zitting was niet alleen dat hij officieel  toestemming kreeg om de kinderen van voedsel te blijven voorzien. Beter nog: hij mocht het speciaal voor hen bereiden, zodat er niet eerst soldaten aan zaten. Vanaf dat moment zorgde hij dat er altijd extra eten was en dat het bij de kinderen terechtkwam.

Firma Van Hoek

De ouders van de kinderen waren blij met dit gebaar. Zo blij, dat ze op 20 mei 1945 een korte brief schreven waarin ze hun innige dank uitspreken. Onder hun dankwoord staan twintig handtekeningen. Alle ondertekenaars waren op dat moment werkzaam bij de firma Van Hoek.  

Oproep!

Bent u één van de schoolkinderen van toen die dankzij Donat Thibodeau voedsel kreeg? Of betrof het een familielid of bekende van u? Kunt u wellicht meer vertellen over de firma Van Hoek: wat voor een bedrijf het was en wie er werkten? Alle informatie is welkom! U kunt Olivier Thibodeau, die in New Brunswick in Canada woont, bereiken via zijn contactpersoon bij de gemeente Delft: Alaa Abdulfatah, e-mail aabdulfatah@delft.nl, tel. 06-53 63 41 80.
Terug
vrijdag 31 januari 2020 08:33:31 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob