Laatste Nieuws

De wereld vrolijker maken? Doe het zelf!

 

Delft saai? Daar kun je zélf wat aan doen! Tenminste, dat laten de Technasium-leerlingen Marijn1, Marijn2, Scott en Mees zien. Zij bedachten een plan om van het  versteende schoolplein van het CLD een gezellige plek te maken voor scholieren én buurtbewoners. De gemeente en de school investeren samen € 1.000 zodat zij hun plan voor de korte termijn uit kunnen voeren.

“In pauzes of tussen de middag valt er niets te beleven op het schoolplein. We blijven bijna allemaal gewoon in de school. En na schooltijd zoeven we meteen naar huis. Dat moet toch anders kunnen”, zegt Marijn1. Dat vonden het CLD en de gemeente ook. Daarom schreven zij de City Shaper Challenge uit: maak het probleem van het plein duidelijk en bedenk een oplossing voor de korte termijn en de langere termijn. In heel veel klassen binnen het CLD gingen teams met deze challenge aan de slag. Ook deze 4 Technasium-leerlingen.

De wereld vrolijker maken? Doe het zelf!

Plein moet fijn

Hoe? “We hebben eerst met iemand van de gemeente rondgekeken”, legt Scott uit. “Daarna hebben we enquêtes gehouden. Onder buurtbewoners, onder leraren en onder scholieren. Brugklassers vonden bijvoorbeeld dat het schoolplein heel erg níet ‘o leuk, gezellig’ was. Terwijl dat wel het eerste is wat je van de school ziet. Het plein moet fijn zijn.”

Pingpong, panna en picknick

Het probleem in kaart brengen is één. Hoe los je het daarna op? “We zijn begonnen met een brainstorm”, aldus Marijn2. “Gewoon, hardop nagedacht over wanneer we zelf vaker van het schoolplein gebruik zouden maken.” En? “Wat meer groen, een mooie grote boom op het plein, bloembakken, een picknickplek, een panna-veldje, tafeltennistafels, een kraampje waar je lekker maar wel gezond kunt snacken. Plannen zat.”

Presentatie

De plannen hebben ze verder uitgewerkt en in een maquette vormgegeven. Ook andere scholierenteams hadden ideeën bedacht. Uit alle ideeën werden er drie uitgekozen voor de finale vorige week. Toen presenteerden de drie teams hun plannen. “We hebben gekeken: wat kunnen we op korte termijn realiseren, en wat heeft meer voeten in de aarde en zou er op langere termijn aan kunnen worden toegevoegd?”, zegt Mees. “Dus we hebben twee plannen gemaakt: voor bij wijze van spreken morgen en voor de volgende lichting scholieren – wij gaan de langetermijn-plannen niet meer meemaken als scholier.”

Balletje gaat rollen

Maar wel: bloembakken, twee tafeltennistafels, een kraampje voor gezonde snacks. “Dat is ons plan voor de korte termijn”, zegt Scott. “En dit werd aangewezen als het beste plan. We kregen enthousiaste reacties van de gemeente en de directie van de school – en een toezegging van € 1.000 om te beginnen met de realisatie van de plannen. Komende week zitten we met onze directeur rond de tafel om te kijken wat er precies mogelijk is. Als alle seinen op groen staan, kan het plan, of een deel daarvan, binnenkort werkelijkheid worden. De eerste stap op weg naar een fijn plein – een visitekaartje voor de school. Wanneer het zo ver is, weten we nog niet, maar wel dat het balletje aan het rollen is. Het pingpongballetje.”

Zelf doen: leerzaam en superleuk

Terugblikkend zeggen de leerlingen dat het een heel leerzaam proces is geweest. “We hebben geleerd wat we zelf kunnen doen om van een saai stukje stad een leuk stukje stad te maken”, aldus Marijn1. “Dat was heel leerzaam, maar vooral ook superleuk.”


Op 16 mei presenteren (op de foto vlnr.) Scott, Mees, Marijn 1 en Marijn 2 hun plannen nogmaals, tijdens het event Ons Delft, Maak de Stad.
Terug
vrijdag 31 januari 2020 08:37:36 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob