Laatste Nieuws

Meer middeldure huur

 

De gemeente wil dat op termijn 13 procent van de Delftse huurwoningen een middeldure huur heeft - tussen € 720 en € 950. Dat is nu nog 8 procent. Woensdag trapte wethouder Karin Schrederhof tijdens het Delftse Vastgoedcafé het Delftse actieplan middenhuur symbolische aftrap af. De aftrap vond plaats in de voormalige kantine van voetbalvereniging Delfia aan de Mozartlaan. Daar komen in de toekomst onder andere dit type huurwoningen. Deze woningen zijn er nog te weinig op de Delftse woningmarkt. Afspraken met marktpartijen hierover zijn noodzakelijk.

 

Op grote nieuwbouwlocaties zet de gemeente in op 20% middeldure huur. Het gaat dan om bijvoorbeeld Schieoevers, rond het Reinier de Graafziekenhuis en ook op het voormalige Delfia-terrein. De woningen zijn vooral voor mensen niet terechtkunnen in een sociale huurwoning. 

Meer middeldure huur

Bijvoorbeeld omdat ze een te hoog inkomen hebben of niet willen of kunnen kopen. Het gaat ook om mensen die liever huren. Dat willen ze omdat zij zich niet voor lange termijn aan een stad willen en kunnen binden.

Meer kans in eigen wijk

Karin Schrederhof, wethouder Wonen, Wmo en Sport: “Ik ben blij met de afspraken die we met verschillende partijen hebben kunnen maken. Middeldure woningen zijn van belang voor het versterken van wijken en buurten. Door deze woningen te bouwen, hebben mensen die duurder kunnen gaan wonen, maar in de eigen wijk willen blijven meer kans.”

Nieuwe bewoners

Ze vervolgt: “Ook trekt het meer nieuwe wijkbewoners aan. Dit vergroot de diversiteit van bewoners, de sociale verbinding in de wijk en de sociale en economische draagkracht van de buurt. Bovendien kunnen ouderen hierdoor verhuizen naar een woning die beter past bij het ouder worden. Bijvoorbeeld omdat ze nu nog in een grote gezinswoning wonen. Nieuwe gezinnen kunnen dan in hun oude woningen terecht.”

Afspraken met partijen

De afspraken over nieuwbouw van deze woningen zijn gemaakt in afstemming met beleggers, ontwikkelaars en woningcorporaties. Afspraken over middeldure huur zijn nodig. Ze zorgen ervoor dat de huurprijzen voor langere tijd worden gematigd en dat de woningen bij de juiste mensen terechtkomen. Ook zijn afspraken gemaakt over de gewenste kwaliteit, duurzaamheid en klimaatbestendigheid van de woningen.
Terug
vrijdag 7 februari 2020 06:53:01 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob