Laatste Nieuws

RBG werkt mee aan vroegsignalering schulden

 

De gemeente wil Delftenaren met (beginnende) geldproblemen zo vroeg mogelijk helpen. Verschillende partners werken daaraan mee. Sinds dit jaar ook de RBG, de Regionale Belasting Groep.

Wordt de rekening niet betaald van de huur, zorgverzekering of gas en licht? De gemeente krijgt dan een seintje van de partners wanneer het vaker gebeurt. Wanneer een inwoner van Delft bij meerdere partners betalingsachterstanden heeft, is er een zogenoemde match. De gemeente gaat dan langs bij die persoon om te kijken of er passende hulp kan worden aangeboden.

RBG werkt mee aan vroegsignalering schulden

RBG nieuwe partner voor EMMA

Vestia, Vidomes, DUWO, DSW, Evides, Menzis en VGZ deden al mee aan EMMA, Eerder Melden, Minder Achterstand. Dit jaar heeft de RBG zich ook als partner aangemeld. De gemeente Delft is de eerste gemeente waarmee de RBG afspraken heeft gemaakt over vroegsignalering van schulden. “Het gebeurt nog niet vaak dat gemeentebelastingen worden meegenomen bij het vroeg signaleren van schulden”, zegt wethouder Stephan Brandligt van Werk en Inkomen en Financiën. “Met deze stap kunnen wij samen meer doen voor Delftenaren met financiële zorgen.”

Passende hulp

Elke maand worden ongeveer 25 matches opgepakt. Een consulent van de Financiële Winkel, het schuldhulploket van de gemeente, en een maatschappelijk werker van Kwadraad gaan op huisbezoek bij de betreffende inwoner. Die is trouwens niet verplicht de aangeboden hulp te accepteren. Als die dat wel wil, wordt in overleg passende hulp ingezet. Na zes weken en zes maanden volgen de nazorgmomenten.  Dan wordt gekeken of het al beter gaat met het regelen van de financiën.

Positief

De eerste resultaten van EMMA zijn positief. De doelstelling was om 50-70 procent van de huishoudens waar betalingsachterstanden zijn gesignaleerd, te bereiken. In het eerste half jaar is 70 procent van deze gematchte huishoudens bereikt. “EMMA helpt de gemeente om proactief hulp te bieden aan mensen met schulden”, constateert Karin Schrederhof, wethouder Armoedebeleid. “Door de samenwerking met het RBG hopen we inwoners met geldproblemen nóg gerichter te kunnen bereiken.”
Terug
donderdag 13 februari 2020 16:27:39 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob