Laatste Nieuws

Kabinet kiest voor quantum

 

Het kabinet gaat de komende vijf jaar € 23,5 miljoen investeren in quantumtechnologieën. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer deze week aangekondigd.

In september vorig jaar is de Nationale Agenda voor Quantumtechnologie vastgesteld. De investering wordt gebruikt om quantumacties die hoog op deze agenda staan, te financieren. "De urgentie is hoog", schrijft Keijzer in haar brief aan het Nederlandse kabinet. "Om dit veelbelovende veld te laten groeien en deel te nemen aan het snelgroeiende mondiale speelveld, is onmiddellijk actie nodig - anders wordt Nederland ingehaald."

Kabinet kiest voor quantum

Sleuteltechnologie

Quantumtechnologie wordt beschouwd als een sleuteltechnologie – met het potentieel om een ​​gamechanger te worden in veel sociale en economische sectoren. Voorbeelden zijn gezondheidszorg, landbouw, water en voedsel, klimaat en veiligheid. "De prominente positie van Nederland op het gebied van quantumtechnologie wordt wereldwijd herkend en erkend", aldus Keijzer. "Universiteiten en kennisinstituten zijn leiders in de ontwikkeling van qubits, kwantumnetwerken, kwantumalgoritmen en post-kwantumcryptografie en fungeren als een magneet voor wereldwijde bedrijfsinvesteringen en talent."

Nieuw ecosysteem

"In Delft is een heel nieuw ecosysteem van onderzoek en bedrijven ontstaan ​​rond het quantuminstituut QuTech, een gezamenlijk initiatief van de TU Delft en TNO", zegt Kees Eijkel, directeur Business Development van QuTech. "De kracht van de positie van Nederland is deels te wijten aan de vroege erkenning door de Nederlandse overheid van het belang van kwantum."

Hoge prioriteit

Ronald Hanson, wetenschappelijk directeur van QuTech: “We zijn verheugd dat de overheid quantumtechnologie als urgent erkent. Met deze initiële investering kunnen we onmiddellijk beginnen met de acties met hoge prioriteit. Om echt invloed uit te oefenen op de Nederlandse economie, moeten we echter de volledige Nationale Agenda voor Quantumtechnologie uitvoeren. Daarvoor is aanzienlijke aanvullende financiering nodig. Alleen dan zorgen we ervoor dat we kunnen profiteren van onze huidige koppositie.”


De initiële investering wordt gecoördineerd en uitgevoerd door Quantum Delta NL, een stichting die momenteel wordt opgezet door verschillende partijen, waaronder QuTech.
Terug
vrijdag 21 februari 2020 07:06:25 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob