Laatste Nieuws

Techtalk: innoveren met impact

 

Waar moet je wezen voor innovaties met impact? In Delft! Delftse startups zijn bezig naam te maken. Of het nou gaat om duurzaam visvoer of duurzaam vervoer, mogelijkheden van 3D-print – van brug tot brace – of om innovatief te sporten, Delftse innovaties maken naam. Made in Delft? Dan is ’t goed!

Quote heeft de 25 meestbelovende start-ups benoemd. En: 4 – of eigenlijk 5! – van deze startups komen uit Delft! Tel maar mee: PhySee, Meatable, Hardt Hyperloop (zie ook hieronder) en Nationaal Icoon Hiber behoren tot het selecte Quote-gezelschap van 25 meestbelovende startups. Ook het van oorsprong Delftse Somnox staat in deze Quote Top 25. Waarom zijn ‘wij van Techtalk’ nou zo trots? Omdat het Delftse startups zijn, die ervoor zorgen dat Made in Delft een keurmerk wordt! En omdat Techtalk, lang voordat Quote erachter kwam wat deze startups allemaal bedenken en ontwikkelen, dat al had verkondigd! #trotsopdezedelftsestartups!

Techtalk: innoveren met impact

Standaard hyperloop? Onbegrénsde hyperloop!

Steeds meer bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van de hyperloop – een vorm van supersnelle ‘buizenpost’, maar dan voor personen en goederen. Het Delftse Hardt Hyperloop heeft met andere pioniers uit onder meer Italië, Frankrijk, Spanje, Polen en Duitsland het initiatief genomen om internationale standaarden af te spreken. En: de EU heeft dit initiatief overgenomen. Wel zo veilig en zo prettig, want dan hoef je niet telkens bij de grens over te stappen op een smallere of bredere hyperloop. Bij standaardisatie – waar trouwens ook het Delftse normalisatie-instituut NEN een Rol van Betekenis in speelt – kun je denken aan bijvoorbeeld de voertuigen, de buisinfrastructuur en -onderdelen. Die worden eerst nog getest, in Frankrijk, Polen, Spanje en Nederland. Als die succesvol zijn, worden daar Europese wetten van gemaakt.

 

Reuma? Manometric!

Niet alleen Quote ontdekt wat Delft allemaal te bieden heeft, maar ook ReumaNederland. Die investeert flink in Manometric. Deze Delftse startup heeft speciale software ontwikkeld om – op basis van een zeer nauwkeurige scan van de hand – 3D-geprinte hand- of polsbrace op maat te maken. “Een goede hand- of polsbrace zorgt ervoor dat je je handen beter kunt blijven gebruiken ondanks je reumatische aandoening en dat je mee kunt blijven doen”, legt algemeen directeur Jan-Willem Förch van ReumaNederland uit. “Met onze bijdrage willen we zorgen dat meer mensen sneller een gepersonaliseerde brace krijgen.” Mede-oprichter Robin Jones van Manometric verwacht grote stappen te zetten: “De samenwerking met ReumaNederland geeft ons de mogelijkheid om voor meer mensen met reuma tot een heel goede brace te komen, die echt een groot verschil maakt in het dagelijks leven.”

 

Delfts duo? Delfts trio!

Vorige week werd het bekend: Royal HaskoningDHV kiest voor Delft. Wéér voor Delft in feite. Want om één van haar dromen te laten uitkomen – een 3D-geprinte fietsbrug ontwerpen – koos Royal HaskoningDHV al voor Delftse partners. Voor CEAD en DSM, om precies te zijn. Daarover heb je in de vorige Techtalk al iets kunnen lezen. Toen konden we het nog niet zeggen, maar nu dus wel: zo’n 3D-voetgangers/fietsbrug is dus 100 procent Made in Delft! Zo ver is het nog niet, maar dit Delftse trio verwacht op termijn composietbruggen van 16 meter lang uit de printer te kunnen laten rollen.

 

Houtsnippers? Visvoer!

Op een houtje bijten en ervan groeien? Het kan: op de Biotech Campus Delft wordt afvalhout en zaagsel omgetoverd tot visvoer voor kweekzalm en tilapia. De vissen eten het – én ze groeien ervan. Dat blijkt uit testen. SYLFEED, zoals dit project wordt genoemd, is nog ‘under construction’. Verschillende Europese partijen werken daarin samen. Ze onderzoeken nu hoe constante kwaliteit geleverd kan worden, en of er een markt voor is. Maar dat zal haast wel, want het kan overbevissing tegengaan, en voor visvoer hoeft er dan niet  milieuonvriendelijk soja te worden verbouwd.

12 mei: Save the date!

Je gaat er nog veel van horen, maar nu alvast een tip: zet in je agenda op 12 mei: Olympische innovaties aan de Mekelweg 5, van 14.00-17.00 uur. Want dan organiseert de TU Delft samen met Sportinnovator een groot congres voor een breed publiek over innovaties op de aanstaande Olympische Spelen. Die kun je dus al op 12 mei bekijken, en misschien ook wel uitproberen op het ‘Demo-square’ of ‘Innovatieplein’.
Mustsee – later meer!
Terug
vrijdag 13 maart 2020 08:46:23 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob