Laatste Nieuws

Boekje voor de buurt

 

Hoe verbind je buurtgenoten die binnen moeten blijven met elkaar? Bijvoorbeeld met een BuurtBoekje!

Buitenhofbewoners Paul Leistra, Tamara van Steeg, Harmen van der Laan en hun buren bedachten het BuurtBoekje samen aan de keukentafel. Nu tonen ook andere wijken en zelfs andere steden interesse.  

 

Sociaal ondernemer Harmen van der Laan: “In deze tijd zijn we allemaal meer thuis, maar is er minder contact. Met een paar buren vroegen we ons af: wat kunnen we daaraan doen? We besloten een boekje te maken dat door de buurt zwerft. Je krijgt het van een buur in de brievenbus en moet het weer doorgeven aan iemand anders.

Boekje voor de buurt

Maar vóór je dat doet, is het de bedoeling dat je er iets aan toevoegt. Daar hebben we allemaal opdrachten voor bedacht – een beetje als zo’n vakantieboek vroeger."

Recept

"Het boekje is gericht op alle doelgroepen; voor iedereen is er wel een geschikte opdracht. Want je bepaalt zelf wat je kiest: wil je je favoriete recept delen? Of kleur je liever een kleurplaat, teken je een karikatuur van jezelf of deel je je beste thuisblijftip? Er staan ook serieuze vragen in, zoals: waar maak je je zorgen over? En: is er ook iets moois aan deze tijd? De bedoeling is dat je het boekje maximaal 24 uur bij je houdt, iets toevoegt en ‘m dan weer doorgeeft. Zo leer je elkaar als buurtgenoten beter kennen.”

Superblij

“We hebben de boekjes in mijn zaak, PrintPlezier, gedrukt en verpakt in een brievenbusdoosje op A4-formaat. Op de voorkant van elk boekje staat een uniek nummer en op de achterkant de datum dat het uiterlijk bij PrintPlezier moet worden ingeleverd. Er zwerven er nu twintig kriskras door Buitenhof; die moeten op 11 april weer binnen zijn.
Van een buurvrouw die tot de kwetsbare groep hoort en dus nauwelijks buitenkomt, hoorde ik al dat ze er superblij mee was. Ze heeft drie uur aan een opdracht gewerkt. Het is een bijzonder moment van contact om zoiets te krijgen en weer door te geven – je deelt iets met elkaar. Uiteindelijk heb je een uniek document. Wie dat wil, kan een scan krijgen van het eindresultaat.”

Gratis opzet

“Inmiddels hoor ik van andere wijken en ook andere steden dat ze belangstelling hebben. We willen dat zoveel mogelijk mensen het kunnen gebruiken; daarom hebben we een gratis opzet gemaakt die we digitaal kunnen delen. Je kunt het online aanpassen en zo je eigen BuurtBoekjes maken. Het hóeft niet, maar we vinden het natuurlijk fijn als PrintPlezier die boekjes dan mag drukken. Of we kunnen ook het hele productieproces voor onze rekening nemen. Dit is voor een sociaal ondernemer wel een erg zware tijd, dus als we iets in de ontwikkeling van andere buurtboekjes kunnen doen: graag. Maar we hebben het BuurtBoekje bedacht om mensen met elkaar te verbinden, niet om er rijk van te worden.”

Voor meer informatie en/of het aanvragen van de opzet van het BuurtBoekje kunt u mailen naar info@printplezier.nl of bellen naar 015 20 24 777.
Terug
vrijdag 3 april 2020 08:05:23 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob