Laatste Nieuws

Kennis delen in de strijd tegen corona

 

Kennis delen – dat is nodig in de strijd tegen corona. En dat is wat ook gebeurt in Delft. Mondmaskers maken, mondmaskers testen, beademingsapparaat maken – hoe je dat doet, dat wordt nu gedeeld. Bedrijven delen hun technische kennis met de zorg zodat er in heel Nederland en op andere plekken in de wereld gebruik gemaakt wordt van deze kennis. Alle zeilen worden bijgezet in de strijd tegen corona.

Goede mondmaskers zijn belangrijk voor de mensen in de zorg. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat de maskers veilig zijn. Hoe doe je dat als er te weinig testcapaciteit in Nederland is? Een team van 20 TU Delft-onderzoekers, PhD’s en masterstudenten heeft daarvoor ProjectMask bedacht (www.projectmask.nl), een proefopstelling voor het testen van mondmaskers. Het team staat in nauw contact met ziekenhuizen en heeft momenteel twee testopstellingen voor mondmaskers staan, één in Delft en één in Utrecht.

Kennis delen in de strijd tegen corona

De onderzoekers testen er of de maskers voldoen aan Europees vastgestelde veiligheidsnormen. Ze hebben de opstelling voor het testen van maskers gedeeld zodat  er op meer plekken in Nederland mondmaskers naar de Europese richtlijnen getest kunnen gaan worden.

Alles over AIRone: kennis delen is kennis vermenigvuldigen

OperationAIR: ontwikkel zsm noodbeademingsapparaat

Zo’n 50 Delftse studenten van het initiatief OperationAIR (www.operationair.org) hebben een werkend prototype van een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld, de AIRone. Het eerste ontwerp voldeed aan de eisen, die in nauwe samenspraak met specialisten van het LUMC en het Erasmus MC zijn opgesteld. Inmiddels hebben intensivisten het zogenoemde ‘first model’ klinisch getest. Er worden nog veiligheidstesten uitgevoerd. Als het officieel klinisch wordt goedgekeurd, kan het ministerie van VWS opdracht geven tot de productie van AIRone. In 5 weken tijd worden er dan 500 AIRones in Delft gemaakt en afgeleverd  – en meer als dat nodig is. Door de techniek te delen kan de  AIRone ook gemaakt worden in andere landen waar een tekort is aan beademingsapparaten.

Fonds versnelt en verbindt

TU Delft richt coronafonds op

In deze ongekende tijd ontstaan er veel projecten van TU Delft-studenten en -onderzoekers om bij te dragen aan de strijd tegen het coronavirus. Nu ook met financiële steun van de TU Delft en het Universiteitsfonds Delft, door de oprichting van  het TU Delft COVID-19 Response Fund, dat  helpt met snelle financiële bijdragen, zodat studenten en onderzoekers geen kostbare tijd verliezen. Ook heeft de TU Delft het initiatief genomen voor een online platform om wereldwijd vraag en aanbod van zorgbehoeften bij elkaar te brengen. Zo worden professionals uit de wetenschap, medische wereld, overheid en de maakindustrie met elkaar verbonden.

Meer weten of doneren? www.universiteitsfondsdelft.nl/covid-19.

Ontwerp mondmasker: kennis delen is kennis vermenigvuldigen

Zo maak je beschermende mondmaskers

Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een ontwerp voor FFP2-mondmaskers aangeboden aan de Nederlandse overheid. Mondmaskers die volgens dit ontwerp worden gemaakt, beschermen zorgprofessionals optimaal tegen besmetting met het coronavirus. Met dit ontwerp kan een massaproductie opgezet worden, zodat er snel een einde komt aan het nijpende tekort aan veilige mondmaskers voor zorgpersoneel in Nederland. De mondmaskers zijn door een taskforce van Reinier de Graaf, de TU Delft en DSM ontwikkeld, getest door TNO en voldoen aan alle veiligheidseisen van een FFP2-mondmasker.
Door het ontwerp te delen kan er een landelijke massaproductie opgezet worden.

DSM doneert desinfectiemiddelen

DSM helpt met desinfectie

DSM heeft op verzoek van de Nederlandse overheid 130.000 liter desinfectiemiddelen geproduceerd om een tekort aan voorraad voor zorgmedewerkers te voorkomen. De overheid zal de ontsmettingsmiddelen verspreiden onder ziekenhuizen en zorginstellingen. DSM neemt de kosten voor eigen rekening en schenkt de middelen aan de overheid in de strijd tegen het coronavirus.

MTB3D helpt mee aan de donatie van spatschermen

Schone Bakkes met 3D

Het Delftse bedrijf MTB3D heeft de donatie van ruim 250 spatschermen mede mogelijk gemaakt. Spatschermen zijn op dit moment schaars, net als andere medische apparatuur en middelen. MTB3D helpt door onderdelen voor de spatmaskers te 3D-printen. Daarmee steunt MTB3D het Haagse initiatief Schone Bakkes – spatschermen maken voor in de zorg. Dit is een volledig op vrijwillige basis gerund initiatief.

Applikon stelt expertise, personeel en middelen in tegen corona

Sneller, opschalen, samenwerken

Ook Applikon Biotechnology stelt expertise, personeel en middelen beschikbaar voor de strijd tegen corona. Zo test Applikon op dit moment hoe de ontwikkeling van antilichamen kan worden versneld. “Wageningen University & Research is bezig met het opkweken van cellen”, zegt Arthur Oudshoorn van Applikon. “Daarmee voeren wij experimenten uit om het proces te versnellen. Het opschalen naar grotere bioreactoren is ook een kritisch pad in het proces, waar we druk mee bezig zijn.” Soortgelijke trajecten zijn trouwens ook in wording met het Erasmus MC, Leids Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht.
Terug
vrijdag 10 april 2020 08:03:53 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob