Laatste Nieuws

Bestrijding Japanse duizendknoop

 

Hij groeit als kool, kan gevels en funderingen aantasten, bedreigt de biodiversiteit, is heel moeilijk te bestrijden en is ook in Delft: de Japanse duizendknoop. Het goede nieuws is: de duizendknoop komt steeds minder vaak voor in Delft. In opdracht van de gemeente is gespecialiseerd bestrijder Weed Free Service deze week de strijd aangegaan met deze exotische plant. Voor het derde jaar op rij.

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende vaste plant met lange holle stengels van een halve tot drie meter lang. In maart en april schieten de stengels relatief snel op uit de grond. Hij is op verschillende plekken, verspreid over de hele stad, te vinden.

Bestrijding Japanse duizendknoop

Bedreiging

“De Japanse duizendknoop hoort hier niet thuis”, zegt gemeentelijk groenbeheerder Rob van Beek. “De plant staat op de Europese lijst van ‘invasieve  soorten’, exotische planten die door hun groei een bedreiging vormen voor de inheemse plantensoorten en voor de biodiversiteit. Het is een agressieve groeier, ook ondergronds. Hij wurmt zich door de kleinste kiertjes heen – als die tegen je gevel staat, pas op, want de plant kan de gevel en de fundering van je woning aantasten.”

Kokend water

Het is lastig om de plant te bestrijden. “Maaien moet heel zorgvuldig gebeuren,” waarschuwt Van Beek, “want elke centimeter steel of blad die je afmaait, kan zich ontwikkelen tot een nieuwe duizendknoop! En met maaien roei je de plant niet uit, maar houd je hem alleen kort. Hoewel de stengels eetbaar zijn en naar rabarber smaken, zijn er geen dieren of insecten die de duizendknoop op hun menu hebben staan en die als natuurlijke bestrijders zouden kunnen worden ingezet. Chemische bestrijding is mogelijk, maar daar kiest de gemeente niet voor. Sinds drie jaar werken we samen met Weed Free Service, dat de plant bestrijdt met kokend water. Ze prikken een gaatje in de stengels en spuiten daar onder stoomdruk kokend water in. Deze aanpak werkt: we zien elk jaar de hoeveelheid Japanse duizendknopen in Delft afnemen.”

Verbranden

Wat kunnen Delftenaren zelf doen als ze een duizendknoop in hun tuin hebben? “Door te maaien, kunnen ze de plant klein houden. Maar, zoals gezegd: maai voorzichtig, en gooi het maaisel liever niet in de compostbak, want dat overleeft de duizendknoop. Beter is om het maaisel aan te bieden aan het Afvaloverlaadstation van Avalex, voor verbranding. Wil je er helemaal van af? Dan zul je de grond moeten afgraven en elke centimeter duizendknoop verwijderen – en de grond niet aanbieden voor hergebruik elders!”


Meer weten over wat de gemeente doet aan het onderhoud van de openbare ruimte? Kijk op de speciale webpagina over het onderhoud van de stad. 
Terug
donderdag 23 april 2020 11:44:29 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob