Laatste Nieuws

Warm zwemwater dankzij rioolwater?

 

Als het gaat om verduurzamen, kunnen alle beetjes helpen. Bijvoorbeeld het plan om rioolwater te gebruiken voor verwarming.

De mogelijkheid hiervan wordt momenteel onderzocht. Er worden metingen verricht om te kijken of rioolwater kan dienen voor de verwarming van het toekomstige zwembad en schoolgebouw aan de Clara van Sparwoudestraat.

Voor Delft is het nieuw, maar in andere steden wordt rioolwater al gebruikt om zwembaden mee te verwarmen. Doordat dit water ook douchewater bevat, is het warmer dan water uit de koude kraan. Als het rioolwater voldoende warmte bevat, kan het worden gebruikt voor verwarming. Dat wordt op dit moment gemeten in twee rioolgemalen, aan de Van Miereveltlaan en aan de Bieslandsekade.

Warm zwemwater dankzij rioolwater?

Afkoelen

Maar er speelt nog iets anders, laat Sjaak Clarisse, adviseur riolering van de gemeente weten. “Als we het rioolwater gebruiken voor de warming van gebouwen, mag het niet te veel afkoelen. Het gaat, om voor warming te kunnen worden gebruikt, door een warmtewisselaar, die de warmte aan het rioolwater onttrekt. Daarna gaat het naar de waterzuivering. De eerste stap in het zuiveringsproces is warmte, om bacteriën aan het werk te zetten. Op dit moment hoeft het rioolwater niet extra verwarmd te worden voor de waterzuivering. Als dat straks wel nodig is, moet die verwarming niet meer energie kosten dan de energie die we besparen met het verwarmen van het zwembad en de school.”

Sensoren

Ook dat wordt in het onderzoek meegenomen. Temperatuursensoren meten continu de temperatuur van het rioolwater in de twee rioolgemalen. De sensor aan de rode kabel hangt altijd in het water. Aan de staalkabel hangt een gewicht om daarvoor te zorgen. In de ronde pot hangt de communicatieapparatuur. Het onderzoek moet aantonen of er voldoende warm rioolwater beschikbaar is, zomer én winter, en of de resterende warmte warm genoeg is voor de zuivering. Op dit moment wordt een watertemperatuur van 17 graden gemeten.

Alle beetjes

De resultaten van de meting worden binnenkort verwacht. En wat als dit plan haalbaar lijkt? Clarisse: “Dan moet er nog een warmtesysteem worden ontwikkeld. Gelukkig hebben we daar nog even voor, want de oplevering van de school staat pas gepland in 2022. Omdat het rioolwater voor de waterzuivering niet te veel mag afkoelen, zullen deze verwarmingsmogelijkheden altijd kleinschalig van aard zijn. Maar om te verduurzamen, helpen alle beetjes.”

Meer weten over wat de gemeente doet aan het onderhoud en beheer van de stad? Kijk op delft.nl/onderhoud.
Terug
vrijdag 8 mei 2020 11:01:42 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob