Laatste Nieuws

‘Compassiebeer geeft glans!’

 

Leuke ideeën – we hebben ze allemaal wel eens. Een compassiebeer van planten maken, om medewerkers in de zorg een hart onder de riem te steken bijvoorbeeld. Maar zie je plan dan ook maar eens te realiseren. Dat is wat kunstenaar Adriënne Rombout van Art Works Well nu al drie keer heeft gedaan. En nu vindt ze het tijd worden om haar échte plan te realiseren.

“Ik maak bewegende kunst die je helpt ontspannen. Door de coronacrisis waren tuinders genoodzaakt om hun planten te vernietigen. Zorgmedewerkers verdienen applaus en waardering. Toen ik deze gedachten door elkaar husselde, kreeg ik op een nacht het plan om met planten een ode te brengen aan de zorg: een compassiebeer, gemaakt van planten. Daar ben ik de volgende ochtend meteen mee aan de slag gegaan.”

‘Compassiebeer geeft glans!’

Rombout liet er geen gras over groeien. Om 15.00 uur had ze al een akkoord en medewerking van een kweker en het Erasmus MC – binnen een uur zou de kweker 10.000 planten afleveren. Compassieberen bij het Wilhelmina kinderziekenhuis en het Bieslandhof volgden. “Ja joh, ik kreeg van alle kanten medewerking. Tuinders zorgden voor de planten en het vervoer, de zorginstellingen waren enthousiast.”

Energie

Inmiddels staat de compassiebeer bij de Bieslandhof er al een maand. En die blijft er nog wel even, want de planten blijven zo’n 10 weken bloeien. “Die beer werkt! En als die straks is uitgebloeid, weet ik zeker dat de compassie blijft. Ik krijg hartverwarmende reacties, ik zie hoe mensen glimmende ogen krijgen – de beer geeft glans aan hun leven. Zorgmedewerkers, die trouwens ook hebben geholpen met het sjouwwerk, komen elke dag even kijken. Het geeft de bewoners een leuker uitzicht en iets om over te praten met hun familie – foto’s worden gedeeld. Ik krijg handkusjes. Het zorgt voor zo veel energie bij iedereen.”

4 ½ meter hoog

Deze ‘platte’ compassiebeer in een perk was eigenlijk Rombouts Plan B. En nu ze ziet hoeveel dit losmaakt, droomt ze van haar oorspronkelijke plan: een meer dan levensgrote driedimensionale compassiebeer met een vacht van planten die 3 tot 5 jaar meegaan. “Deze beer moet zo’n 4½ meter hoog worden. Als symbool van de compassie van en waardering voor de zorgmedewerkers. Maar deze beer symboliseert daarnaast nog veel meer, wat mij betreft: bijvoorbeeld gezondheid, tuinbouw, natuur, wetenschap – want er komt heel veel kennis bij kijken om dit mogelijk te maken, daar ben ik nu wel achter.”

Vergunning

Rombout heeft nu een bouwteam van experts om haar heen verzameld. Want er moet een vergunning worden aangevraagd en een kostenraming gemaakt. “Bij de tweedimensionale compassieberen verliep het allemaal eenvoudig. Deze driedimensionale beer is wel een maatje groter. Maar we komen er wel. Iedereen die ik spreek is enthousiast. We hebben zoiets nog nooit gedaan – dus we gaan het gewoon doen. Deze week gaat de vergunningaanvraag uit. Waar de beer moet komen? In mijn eigen woonplaats Delft natuurlijk!”
Terug
vrijdag 15 mei 2020 07:03:20 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob