Laatste Nieuws

Monumentale trekvaart belicht

 

De Oostpoort by night is een plaatje. En dat kan nu ook gezegd worden van het Armamentarium, de Sint Huybrechtstoren (foto) en Bacinol 2. Die worden met de erfgoedlijnensubsidie van de provincie in de avonduren belicht, als historische accenten voor de trekvaartroute over de Schie.

Deze belichting van monumentale panden langs de Schie heeft extra waarde, omdat de historische vaartocht van Pilgrims van Leiden naar Delfshaven – 400 jaar geleden – dit jaar herdacht wordt, stelt Brenda Hooiveld van Erfgoededucatie van de gemeente. “In die tijd verplaatsten mensen zich met de trekschuit. De trekvaart in De Gouden Eeuw kun je vergelijken met de intercity van vandaag. 

Monumentale trekvaart belicht

En de Pilgrims, van wie er veel vanuit Engeland naar Leiden waren gevlucht, maakten 400 jaar geleden de grote oversteek naar Amerika. Ze gingen met de trekvaart van Leiden naar Delfshaven. Via Delft - waar ze een stopten bij de Haagpoort en weer opstapten bij de Ketelpoort, om naar Delfshaven te varen. Daar begon voor hen de grote oversteek.”

Verholpen

Bij de belichting van de monumenten bleken de palen waarop de lampen waren bevestigd in een eerder stadium te windgevoelig, waardoor de panden niet altijd goed werden uitgelicht. Ook was bij de belichting van de Sint Huybrechtstoren het belichtingsframe te ruim – niet alleen de gevel, maar ook de ramen werden in het licht gezet. Dat zorgde voor lichtoverlast. Deze onvolkomenheden zijn nu verholpen.

Corona

Een geplande historische vaartocht op deze trekvaartroute, om de tocht van 400 jaar geleden te herdenken, is door de corona-uitbraak in het water gevallen. Deze vaartocht wordt waarschijnlijk volgend jaar gehouden. Dit jaar wordt de vaartocht online herdacht, vooral in Leiden en Rotterdam.


Meer over de trekvaartroute op de website van Hollands Welvaren, en over de online herdenking op de herdenkingssites van Leiden en Rotterdam.
Terug
vrijdag 15 mei 2020 07:10:08 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob