Laatste Nieuws

‘Delen is verbinden en samen verder komen’

 

Op 1 juli is Delft een campus rijker. Een campus die mensontwikkeling verbindt aan duurzaamheid: de Upcycle Campus van leerwerkbedrijf Stunt aan de Vulcanusweg. ‘We nodigen iedereen uit om samen te werken aan een duurzame en sociale toekomst.’

Stunt-directeur Marc Boekenstijn staat nu nog met helm en stevige schoenen op de bouwlocatie, maar op 1 juli is het echt zo ver: dan hebben alle leerwerkbedrijven van Stunt – van naaiatelier tot lunchroom, van houtbewerking tot fietswerkplaats – hier een nieuw onderkomen gekregen. “Onze deelnemers weten natuurlijk al langer dat wij mensontwikkeling verbinden met recyclen, upcyclen en verduurzamen.

‘Delen is verbinden en samen verder komen’

Dat heeft voor mij toekomst, dat ís voor mij de toekomst: sociaal ondernemen waarbij we mensontwikkeling koppelen aan duurzaamheid. Dat willen we graag delen en verder vormgeven in onze Upcycle Campus.”

Duurzaam

Ook het gebouw ademt duurzaamheid uit: overgebleven glaspanelen van Octatube krijgen hier een nieuw leven in de daklichten van 5 bij 5 meter en in de binnenpuien, die verder bekleed worden met resthout. Het dak wordt bekleed met zonnepanelen en het sloopmateriaal dat uit de voormalige bedrijfshal komt krijgt hier een tweede leven. De – tijdelijke – lageretemperatuurinstallatie moet op termijn plaatsmaken voor aansluiting op het Warmtenet.

Betrekken en uitnodigen

Mensontwikkeling koppelen aan duurzaamheid – hoe wil Stunt dat gaan delen? Boekenstijn: “Nou, door bewoners, bedrijven en stadsbestuurders te betrekken en uit te nodigen. Dat hebben we ook al tijdens de bouw gedaan. Daarbij werken we met lokale bedrijven samen. Ik heb Octatube al genoemd, maar ook de architect, Heleen Bothof van LUZ architecten, komt uit Delft en is gespecialiseerd in klimaatadaptatie. Als het gaat om mensontwikkeling, werken we ook al samen met Delftse partijen als DOEL, Firma Van Buiten en Hoeve Biesland. En we openen straks natuurlijk ook de deuren voor onze nieuwe buren hier. Om hier in onze lunchroom een kopje koffie te drinken of te lunchen, bijeenkomsten bij te wonen en met eigen ogen te zien wat we allemaal doen en kunnen met restmaterialen.”

Verbinden

En als er buren zijn die plannen hebben om samen te werken aan duurzame projecten? Of aan projecten om Stunt-deelnemers een kans te geven zich verder te ontwikkelen? “Dan nemen wij graag het kopje koffie voor onze rekening om hier verder over te praten”, lacht Boekenstijn. “Bijkomend voordeel: we zijn hier in het ontwikkelgebied Schieoevers Noord ook veel beter bereikbaar voor de mensen voor wie we ons inzetten. De Rotterdamseweg was een mooie locatie, maar wel een beetje uit de route. In onze Upcyle Campus kunnen we iedereen die het wil veel beter laten ervaren hoe wij willen bijdragen aan een sociale en duurzame toekomst. Delen betekent verbinden; en wij willen hier de verbindende factor worden tussen duurzaam wonen, werken en recreëren. Delen betekent ook samen; we nodigen graag iedereen die interesse heeft uit om samen te werken aan deze toekomst. Samen komen we verder.”


Meer weten? Vanaf 1 juli bent u welkom bij Stunt aan de Vulcanusweg. Nú meer weten? Kijk dan op www.stichtingstunt.nl.
Terug
donderdag 21 mei 2020 11:46:09 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob