Laatste Nieuws

Beer verbindt

 

Kunstenares Adriënne Rombout is de initiatiefnemer achter de compassieberen bij een drietal zorginstellingen – een beer in het groen, helemaal gemaakt van planten. Doel: zorgmedewerkers een hart onder de riem steken en troost bieden aan de bewoners en bezoekers.

Dat doel is meer dan gehaald. Wat nu? Rombout: “We zijn nu met een team bezig aan een driedimensionale compassiebeer, van 4½ meter hoog, met een vacht van planten. Die willen we aanbieden aan het Reinier de Graaf Gasthuis – een compassiebeer die symbool staat voor ‘samen sterk’. De beer is zelf ook een samensterk-project – wie wil meewerken of doneren, is welkom.”

Beer verbindt

Alle steun en waardering

Rombout weet uit eigen ervaring dat werken in de zorg topsport is. “Ik moest na een operatie twee maanden volledige bedrust houden in een verpleeghuis. Daar heb ik 24 uur per dag en zeven dagen in de week ervaren hoe de zorgmedewerkers zich met hart en ziel inzetten. En dat was nog in een ‘normale’ situatie. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe hoog de werkdruk sinds de corona-uitbraak is – petje af, zij verdienen alle steun en waardering!”

Verbinding

De meer dan levensgrote compassiebeer staat daar symbool voor. Maar daar houdt het wat Rombout betreft niet bij op. “De beer verbindt”, stelt Rombout. “Een heel team is er inmiddels bij betrokken – het is een gemeenschapsproject geworden. Samen kunnen we deze coronaperiode transformeren in een periode van verbinding. We zoeken ook graag de verbinding tussen bewoners en ondernemers, we willen er ook een proefopstelling van maken voor fijnstofreductie, gelet op de plannen rondom het ziekenhuis. De beer staat symbool voor de kracht van lokale verbindingen. Die verbinding, die verbondenheid willen we bestendigen.”

Vliegende start? Helpende handen!

Hoe ver zijn de plannen? Rombout: “Achter de schermen werkt een team van mensen hard. De vergunning is aangevraagd, fondsen zijn aangeschreven. Vrijwilligers van HET Architecten en FORM hebben het raamwerk voor de beer tot in de puntjes uitgewerkt. De beer blijft er zo’n drie tot vijf jaar staan. Als de vergunning wordt verleend – ik verwacht over zo’n drie weken groen licht – gaan we los. Dan gaan we crowdfunden en campagne voeren. We willen dan graag een vliegende start maken, dus: als je wilt meehelpen, ben je van harte welkom. De beer vraagt om helpende handen!”


Kijk voor meer informatie, aanmelden, of nu al doneren op de site van Arts Works Well.  
(Artist impression: HET Architecten en FORM)
Terug
vrijdag 5 juni 2020 07:18:58 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob