Laatste Nieuws

Vuilnisman van de toekomst? InzamelHeld!

 

In de toekomst is de term ‘afval’ verdwenen. Van alles wordt dan opnieuw een grondstof gemaakt en vuilnis is dan letterlijk een vies woord. In Delft geven de InzamelHelden deze innovatie vorm.

De InzamelHelden zamelen met een elektrische bakfiets afval in, voornamelijk van ondernemers in de binnenstad. Het idee, ontstaan in 2016, werd in 2018 tot uitvoering gebracht. Eerst in Berkel en Rodenrijs, vervolgens in Pijnacker. Niet veel later behoorde ook Delft tot het werkgebied van de InzamelHelden.

Vuilnisman van de toekomst? InzamelHeld!

Weinig plek

Dion Blijlevens, een van de directeuren van het bedrijf, vertelt hoe de InzamelHelden voet aan Delftse grond hebben gekregen: “We zijn benaderd door de eigenaar van Belgisch Bier Café Belvédère. Hij was niet tevreden over de manier waarop zijn afval werd ingezameld. Vooral in de binnenstad is er weinig plek, zitten de bakken vaak vol en wordt er alleen op vaste momenten ingezameld. Hierdoor moet een ondernemer veel grondstoffen bewaren en dat kost ruimte en dus geld. Daar komt bij dat er met grote vuilniswagens door de smalle straten gereden wordt.”

Maatwerk

De InzamelHelden doen het anders. Blijlevens: “Wij halen alles op met elektrische bakfietsen.Via de app roep je ons als het ware op. Je geeft aan wat we allemaal in moeten zamelen en we komen nog diezelfde dag langs. Maar het kan ook structureel, dus bijvoorbeeld elke dag of eens per maand. Iedere partij met wie we werken, leveren we maatwerk.”

Pilot met bewoners

En dat het goed gaat, viel ook Avalex en de gemeente Delft op. In november 2019 ging een pilot van start: in enkele wijken in de binnenstad halen de InzamelHelden ook huisafval op. “Dit voorkomt dat bewoners wekelijks huisvuil langs de weg moeten zetten; wij komen het ophalen wanneer ze willen”, vertelt Blijlevens trots. “Zo kun je dus veel gemakkelijker grondstromen scheiden, omdat je niet dagenlang met verschillende bakken hoeft te werken. Dit zorgt voor schonere afvalstromen en dat maakt recycling gemakkelijker.”

Feedback

“Onze resultaten zijn verbluffend”, gaat Blijlevens verder. “Doordat we alles registeren met de InzamelHelden-app weten we ook precies wat goed gaat en wat beter kan. Op dit moment is onze bronscheiding zeer hoog, vergeleken met de rest van de industrie. We leveren naast de nodige tips en tricks ook materialen aan. Zo kan de bewoner nog gemakkelijker scheiden en kunnen wij beter inzamelen. Daarnaast kunnen we het direct zien als bepaalde stromen niet goed worden gescheiden. Zo blijft de rest van de stroom wel zuiver en de bewoner kan meteen aan de slag met de feedback.”


Bent u als ondernemer ook geïnteresseerd in samenwerking met de InzamelHelden? Kijk op de website van de InzamelHelden of bel Dion Blijlevens: 06-4223 7269. Voor bewoners is het op dit moment alleen mogelijk in de wijken waar de pilot loopt. Maar dat zullen er bij een succesvol verloop vast en zeker snel meer worden.
Kijk voor meer informatie over hoe Delft verduurzaamt op de Delft wordt Groen-pagina.
Terug
donderdag 18 juni 2020 18:11:45 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob