Laatste Nieuws

Over oversteken

 

Iedereen heeft het vast wel eens meegemaakt: je hebt groen licht om een drukke straat over te wandelen. En als je net aan de oversteek bent begonnen, springt het licht op rood. Wat te doen? A) rennen naar de overkant, of B) teruglopen en wachten op het volgende groene licht, of C) rustig doorgaan met de oversteek? Verkeersregelkundige Joost Overvliet van de gemeente legt uit wat het juiste antwoord is.

“Als je als fietser of automobilist groen licht krijgt, rij je door. Je weet niet wanneer het licht weer op rood springt. Als voetganger loop je naar het verkeerslicht aan de andere kant van de straat tóe. En kun je dus ook te zien krijgen dat het licht van groen op rood springt. Dat zorgt wel eens voor verwarring onder overstekende voetgangers – ‘kom ik nog wel veilig aan de overkant?’”

Over oversteken

Paar seconden extra

Maar dat het voetgangerslicht op rood springt, wil niet zeggen dat dan meteen het licht voor het kruisend verkeer op groen springt, verzekert Overvliet. “De verkeerslichtinstallatie weet hoeveel tijd je als voetganger gemiddeld nodig hebt om over te steken en die oversteektijd krijg je ook – zelfs nog een paar seconden extra. Pas daarna krijgt het kruisend verkeer groen licht.”

Het juiste antwoord

Het is trouwens ook niet zo dat het voetgangersoversteeklicht direct van groen op rood springt; er zit nog een fase van knipperend groen tussen. “Dat is te vergelijken met het oranje licht voor het snellere verkeer: wacht als je nog niet aan de oversteek bent begonnen, en loop rustig door als je al aan het oversteken bent. Ook als het op rood springt tijdens je oversteek.”
Ofwel: het juiste antwoord is C.

Op de facebookpagina van de gemeente vindt u in een filmpje meer informatie over hoe de stoplichten zijn afgesteld.
Terug
donderdag 18 juni 2020 18:16:52 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob