Laatste Nieuws

Keramieken Kaart 26 juni officieel geopend

 

Vrijdag 26 juni wordt de Keramieken Kaart aan de Papenstraat eindelijk officieel geopend. Noodgedwongen in besloten gezelschap. Maar iedereen kan het vanuit huis meebeleven via een livestream.

Honderden paren handen hielpen mee de Keramieken Kaart te maken: een plattegrond van Delft rond 1700, bedacht door mozaïekkunstenares Nan Deardorff-McClain. Samen met keramiste Colja de Roo en haar zogeheten ‘superhelpers’ begeleidde ze – in circa 140 workshops – jong, oud, Delftenaar, toerist en iedereen die maar wilde, bij het maken van de talloze huisjes van klei en straten en grachten van mozaïek.

Keramieken Kaart 26 juni officieel geopend

Slecht weer

In de weken voor de geplande opening in maart stonden Deardorff-McClain en haar helpers zo vaak mogelijk op een gehuurde steiger in de Papenstraat, om de panelen op de muur te bevestigen. “Ik was in die tijd uitgeput,” blikt  Deardorff-McClain terug. “We hadden nog zóveel werk te doen. We moesten de keramieken panelen met elkaar verbinden met mozaïek. Dat moest rechtstreeks op de muur gebeuren, anders zou je de naden zien. Maar het waaide hard in de steeg en het was ontzettend koud en slecht weer. Vaak konden we de steiger niet op, terwijl de huur daarvan natuurlijk wel doorliep. Toen opeens viel de deadline weg en moesten we allemaal naar binnen. Dat deed ik – en eerlijk gezegd met een beetje opluchting.”    

Hartjes

Er volgden moeilijke maanden. Ook voor haar persoonlijk, vertelt ze. Er waren verdrietige gebeurtenissen in haar familie in Amerika. Ze zag hoe tal van Delftse organisaties – waaronder vele die de Keramieken Kaart hadden gesponsord – in de problemen kwamen. En recentelijk het surfdrama. “Mijn kinderen surfen; dat kwam echt enorm binnen.” Ze zette de gebeurtenissen om in iets positiefs: een uitbreiding van de Keramieken Kaart. “Colja, de superhelpers en ik hebben hartjes van keramiek gemaakt, voor de zijkant van de kaart. Daarmee willen we steun geven aan al die mensen die het nu zo moeilijk hebben.”

Tweede kaart?

De kaart in de Papenstraat is nog niet officieel geopend, maar Deardorff-McClain heeft al plannen voor een volgend project. “Een Keramieken Kaart voor kinderen! Zeker in Poptahof en Buitenhof hebben veel kinderen de afgelopen maanden veel binnen moeten zitten op een flat. Daarom bedachten kunstenares Francesca Vonck en ik iets leuks: we willen in de herfst workshops gaan geven op de scholen daar. Ik weet in Poptahof wel een muur die een Keramieken Kaart kan gebruiken…”
 

Op vrijdag 26 juni kunt u van 14.00-14.30 uur de officiële opening van de Keramieken Kaart live volgen via Facebook.
Het is de bedoeling dat de opening ook via Youtube wordt uitgezonden, zodat ook mensen zonder Facebook het kunnen zien. Youtube stelt daarvoor de voorwaarde dat Nan 1.000 abonnees heeft. Wilt u meehelpen dit aantal te halen? Zoek dan op Youtube het kanaal ‘Nan Deardorff-McClain’ en klik op ‘abonneer’.

Op de foto: Nan Deardorff-McClain (links) en Colja de Roo.
Terug
vrijdag 26 juni 2020 06:58:43 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob