Laatste Nieuws

Stadsgesprek over impact corona

 

Op woensdag 8 juli gaan burgemeester Marja van Bijsterveldt en TU Delft-rector Tim van der Hagen bij TOPdelft met de stad in gesprek. Deze keer over de impact van de coronacrisis op de stad. Het stadsgesprek vindt – vanwége de coronacrisis – online plaats.

De gemeente heeft onlangs uitgerekend dat deze crisis de gemeente zo’n € 13 miljoen gaat ‘kosten’. Maar de impact op de stad is natuurlijk vele malen groter. Ook op de TU Delft en op de stad. De corona-uitbraak heeft tot ingrijpende beslissingen en maatregelen geleid. Onderwijs en tentamens zijn zoveel mogelijk online doorgegaan. Onderzoek en cruciale processen moesten zo goed mogelijk blijven lopen. Maar de campus raakte uitgestorven. En er waren natuurlijk zorgen over de eigen gezondheid en die van ieders naasten. Ook moesten tal van ondernemers de deuren sluiten en gingen mensen massaal thuis werken.

Stadsgesprek over impact corona

Omdenken

Om de crisis aan te kunnen, was – en is nog steeds - ‘omdenken’ nodig. De crisis stimuleerde ook allerlei nieuwe initiatieven.  Er is veel nieuw onderzoek van de TU Delft gestart dat direct of indirect gelieerd is aan de coronacrisis. Er waren ook veel studenteninitiatieven. Studenten van OperationAIR hebben binnen korte tijd een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld. Studenten verrasten oudere Delftenaren met een bloemetje, tompouce of mantelzorgpakket aan huis. Inmiddels is er ook samen met de stad nagedacht over de organisatie van de ontvangstweek voor nieuwe studenten in september.

Lessen

Hoe zijn gemeente en TU Delft samen opgetrokken in hun acties tegen corona? Waar hebben de burgemeester en de rector zich de afgelopen maanden het meeste zorgen over gemaakt? Hoe verwachten de burgemeester en de rector dat Delft/de TU Delft er over een jaar uit zullen zien? Hoe was het samenspel van TU en stad tijdens de corona-crisis? Welke lessen voor de toekomstige samenwerking kunnen hieruit worden getrokken? Deze vragen komen aan de orde in een stadsgesprek dat TOPdelft samen met gemeente en TU Delft organiseert.

Online

U kunt het stadsgesprek online volgen en ook vragen stellen. Het stadsgesprek begint op 8 juli om 20.00 uur, met een gesprek van gespreksleiders Kim Huijpen en Wolter Smit met burgemeester Van Bijsterveldt en rector Van der Hagen. Daarnaast komen initiatieven zoals hierboven genoemd aan de orde. De meeste tijd is ingeruimd voor de beantwoording van online vragen en reacties vanuit de stad.

Via Facebook kunt u het stadsgesprek volgen en ook vragen stellen. U kunt nu ook al vragen insturen via info@topdelft.nl.
Terug
vrijdag 3 juli 2020 08:09:50 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob