Laatste Nieuws

Studenten ontdekken inscripties NSB’er

 

Vier studenten materiaalkunde van de TU Delft hebben in de voormalige strafgevangenis Scheveningen met verschillende technieken inscripties ontdekt van een terdoodveroordeelde NSB’er. Het gaat om Daniel de Blocq van Scheltinga, een rechterhand van NSB-leider Anton Mussert. Hun bevindingen zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heritage Science.

De strafgevangenis had in de Tweede Wereldoorlog de bijnaam het Oranjehotel. Tussen 1940 en 1945 zaten er meer dan 25.000 mensen gevangen, waaronder vele verzetsstrijders. Direct na de bevrijding zaten in het Oranjehotel collaborateurs gevangen onder wie NSB-leider Anton Mussert. Het complex is sinds 2009 niet meer in gebruik als gevangenis. Het werd in 2019 heropend als Nationaal Monument Oranjehotel. Bezoekers van het herinneringscentrum kunnen er onder meer Cel 601 bekijken, een van de dodencellen. Deze cel is in de oorspronkelijke staat bewaard.

Studenten ontdekken inscripties NSB’er

Indrukwekkend

Het resultaat van het onderzoek is indrukwekkend: De muur gaf een naam, een reeks aan data en woorden als ‘Eisch’ en ‘Dood’ prijs.  “Aan de hand van die informatie hebben we kunnen vaststellen dat Daniel de Blocq van Scheltinga in Cel 601 heeft gezeten, een rechterhand van Mussert”, vertelt de leider van het onderzoek professor Joris Dik. “Tegen hem werd op 11 september 1945 de doodstraf geëist, maar hij ontsprong de dans.” De Blocq werd uiteindelijk tot twintig jaar cel veroordeeld; hij kwam na strafvermindering in 1953 vrij en overleed in 1962 in Duitsland.

Belangrijke ontdekking

Anke van der Laan, directeur van het Nationaal Monument Oranjehotel, is tevreden over het onderzoek van de studenten:  “Dit is een belangrijke ontdekking in de geschiedenis van het Oranjehotel, met name voor de periode direct na de bevrijding. Voor het eerst zijn nu inscripties van een nazi-collaborateur te lezen die ook nog te herleiden zijn naar één specifiek persoon. Dat is een buitengewoon resultaat van dit onderzoek.”

Meer weten? Lees het online artikel op de website van de TU Delft
Terug
vrijdag 31 juli 2020 06:00:01 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob