Laatste Nieuws

Hugo de Groot in de schijnwerpers

 

Op 22 maart 1621 ontsnapte Hugo de Groot (1583-1645), één van de beroemdste Delftenaren aller tijden, in een boekenkist uit Slot Loevestein. Vanwege dit bijzondere jubileum is 2021 door Slot Loevestein uitgeroepen tot Hugo de Grootjaar. Museum Prinsenhof Delft haakt hierbij aan. Het museum zet Hugo de Groot in de schijnwerpers met een korte film, een workshop voor kinderen en een familiedag. Ook scholen kunnen, zodra de coronamaatregelen het toelaten, voor de groepen 7-8 een museumles boeken.

 

Hugo de Groot is een belangrijk denker en één van de grootste rechtsgeleerden ooit. Hij wordt beschouwd als de vader van het moderne internationale recht en de grondlegger van het zeerecht.

Hugo de Groot in de schijnwerpers

Hij schreef theologische verhandelingen en belangrijke geschiedkundige werken. Ook schreef hij tragedies en gedichten. De Groot woonde en werkte het grootste deel van zijn leven niet in Nederland, maar zijn wieg stond in Delft. Zowel zijn vader als grootvader waren burgemeester van Delft.

De echte boekenkist

Hugo de Groot is goed vertegenwoordigd in de collectie van Museum Prinsenhof Delft. Het meest tot de verbeelding spreekt de befaamde boekenkist waarin hij uit Slot Loevestein ontsnapte. Er zijn drie boekenkisten in Nederland die mogelijk de echte kist kunnen zijn. Hoewel het niet zeker is, denken experts van het Rijksmuseum dat de kist van het Prinsenhof Delft de meest waarschijnlijke is.

Haarlok

Een ander belangrijk collectiestuk is het portret van De Groot door zijn Delftse stadgenoot Michiel van Mierevelt. Het museum heeft daarnaast een haarlok van De Groot en een penning met een afbeelding van de boekenkist. Ook in Delft zelf wordt De Groot in ere gehouden. In de 18de eeuw kreeg hij een waardig grafmonument in de Nieuwe Kerk. Een eeuw later kreeg hij een standbeeld op de Markt.
Terug
vrijdag 26 maart 2021 07:46:53 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob