Laatste Nieuws

Creatieve meivakantie in Poptahof

 

In de eerste week van de meivakantie zijn kinderen en jongeren tot en met 17 jaar zes middagen welkom bij 'Delftse Maakweken' in Poptahof. Om mee te helpen aan het tijdelijke kunstwerk ‘Echo’ bij de speeltuin in het park. Het kunstwerk gaat verbeelden hoe volgens de oude Grieken de echo ontstaan is.

In het oude Griekenland vertelde men elkaar dat een echo de stem is van bergnimf Echo. Nadat het praatgrage meisje eerst voor straf alleen nog maar anderen kon napraten, werd haar liefde ook nog eens door de ijdele Narcissus zo ruw afgewezen dat ze uit schaamte en verdriet wegkwijnde in de bergen. Alleen haar stem bleef achter. 

Creatieve meivakantie in Poptahof

Sindsdien galmt Echo je nog altijd na. Het kunstwerk ‘Echo’ wordt in zes middagen in het park gemaakt. Het is alweer de veertiende creatie die ‘Delftse Maakweken’ elke mei- en herfstvakantie maakt van een persoon uit de Griekse mythologie.

Griekse mythologie

Artistiek leider Frank Koenen: “Die oud-Griekse verhalen zijn prachtig. En er zijn er eindeloos veel, dus we kunnen met Maakweken nog heel lang vooruit. Met de verhalen probeerde men vroeger grip te krijgen op het bestaan en ervan te leren, troost te vinden zelfs. Net als nu. De verhalen gaan over goden en godinnen, halfgoden, helden en gewone mensen, maar eigenlijk gaan ze altijd over ons, mensen. Hoe we door het lot getroffen worden, hoe we omgaan met liefde, overspel, jaloezie, wraak, tegenslag, heldendom, opoffering, overwinning. Kortom over alles waar we nog steeds verhalen over vertellen. De verhalen zijn oud maar nog steeds levend. Je ontdekt ze nog altijd in de superheldenfilms en in boeken en kunstwerken van nu en je herkent ze in woorden en begrippen die we ook nu nog gebruiken. Zo noemen we iemand die egoïstisch gedraagt, altijd maar bewonderd wil worden en weinig inlevingsvermogen heeft narcistisch. En waarom een echo nagalmt, weet je na het lezen van het verhaal van Echo.

Creatief in de meivakantie

Aan ‘Echo’ wordt elke middag van de meivakantie vanaf half twee gewerkt in het Poptapark. In de tent van beeldend kunstenaars Frank Agricola, Marcel van Gent, Gertruud Kocken, Gonny Stuut en Paul Zijp wordt getimmerd en geknutseld. Geleidelijk ontstaat het landschapskunstwerk. Myrrhe Michorius en Frank Koenen maken met de deelnemers scenes die het verhaal verbeelden. CircusKabel is er met de circusspeelplaats. Tijdens het avondeten worden de plannen voor de volgende dag gesmeed.


Aanmelden of meer weten? Kijk op de website van de Delftse Maakweken, of mail naar info@maakweken.nl.
Terug
vrijdag 23 april 2021 05:46:14 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob