Laatste Nieuws

‘Belangrijk om te blijven bewegen’

 

Gisteren, 21 april, is een gemarkeerde hardlooproute rond de binnenstad officieel gepresenteerd. Initiatiefnemer Simon Huiberts heeft hiermee een eeuwenoud idee gerealiseerd.

 

Voor wie zich afvroeg waar die stalen ‘punaises’ in de grond met een blauw reliëf voor dienen: ze markeren de hardlooproute. “De route gaat voor een groot deel over waar ooit de stadswallen van Delft stonden”, zegt initiatiefnemer Simon Huiberts. “Dit idee is nieuw voor Delft, maar al heel bekend in vele steden. Niet nieuw is het idee om de route langs de stadswallen te maken. Dat idee komt van de gemeente zelf: in de Canon van Delft heb ik gelezen dat het stadsbestuur in 1836 een prijsvraag uitschreef om de in onbruik geraakte vestingwerken om te vormen tot lustpaden. Daar is toen niets van gekomen. Nu wel.”

‘Belangrijk om te blijven bewegen’

Uitgebreider

De route is wel iets uitgebreider dan alleen langs de oude stadswallen. “De Spoorzone is getransformeerd. De Schiekades zijn opgeknapt. Het joggingpad rijgt deze gebieden aan elkaar. Begin- en eindpunt is het Bolwerk, ons nieuwe ‘schiereiland’. Dan ga je, met de klok mee, over de Spoorsingel en Wateringseweg naar de Nieuwe Plantage. Daarna ga je langs de Schie via de Oostsingel en Kanaalweg, met een doorloop tot aan de Abtswoudsebrug, en terug langs de andere kant van de Schie. Maar je kunt natuurlijk vanaf elke plek aan de route beginnen. En, voor de sprintliefhebbers: op de route ligt ook een 200 meter sprintbaan.”

Bewegen

Huiberts is met dit plan naar de gemeente gestapt om mensen zo een aanleiding te geven om te bewegen. “Zeker in deze coronatijd is dat belangrijk – om te blijven bewegen. Maar ik ben al vanaf 2018 bezig om te kijken of deze route gerealiseerd kan worden. Ook leuk voor toeristen trouwens. Het geeft ze een goed beeld van Delft, vooral van de binnenstad. En van hoe Delft zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. Als ik zelf een andere stad ga ontdekken, kijk ik ook altijd of een hardlooproute beschikbaar is. Maar het is ook handig voor al die mensen die geen lid zijn van een sportvereniging en toch willen bewegen. Een gemarkeerde route nodigt eerder uit om te gebruiken: je hoeft niet over de route na te denken en weet zeker weer bij het begin te eindigen. En de route is ook goed te volgen in het donker, want goed verlicht.”

Eerste stap

Deze route is, als het aan Huiberts ligt, nog maar een eerste stap. “Want ik heb ook nog ideeën om de route nog aantrekkelijker en uitdagender te maken. Bijvoorbeeld met trimtoestellen langs de Kanaalweg. Ook bespreek ik momenteel met de gemeente de vergroeningsmogelijkheden langs de route. Maar ik ben voorlopig al heel blij met deze eerste stap.”

Tijd is rijp

Drie jaar bezig zijn met een route van zo’n 5 kilometer. Had dat niet sneller gekund? “Nou, eigenlijk heeft het 185 jaar geduurd, het gemeentebestuur dacht er immers al in 1836 aan. Zo bekeken valt die drie jaar erg mee. Maar de gemeente gaat meer aandacht besteden aan burgerinitiatieven. Dus als je een leuk idee voor de stad hebt: de tijd is nú rijp om daarmee naar de gemeente te stappen. Tip: zorg voor draagvlak. Dat is iets wat de gemeente heel belangrijk vindt! Of er draagvlak is voor deze hardlooproute? Daarover maak ik me geen zorgen. Ik hoor van heel veel mensen om me heen, dat ze deze route zeker gaan lopen.”


De route, rondje Delfts blauw, is gemarkeerd en staat ook op de website van Delft Marketing.
Terug
vrijdag 23 april 2021 05:52:44 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob