Laatste Nieuws

Studenten bedenken Delft Fringe-konijn

 

Een 7 meter hoog roze origamikonijn is afgelopen zaterdag de Markt op gehuppeld. Met dank aan twee TU Delft-studenten informatica, Bartek Kotlicki en Ben Provan-Bessell. Zij hebben dit konijn ontworpen voor het Delft Fringe Festival, tijdens een uitstapje naar de studie bouwkunde. ‘Wij hadden dan misschien niet de technische kennis van bouwkundestudenten, we konden daardoor wel met een frisse blik naar de opdracht kijken.’

Studenten bedenken Delft Fringe-konijn

“Origami heeft me altijd geïnteresseerd,” zegt Ben. “Toen ik samen met Bartek aan het brainstormen was over de opdracht begon ik een aantal dieren te vouwen. Ons oog viel op het konijn. We vroegen ons af of we daar geen kassa van konden maken. Zo is het idee ontstaan.” Met eenzelfde hoogte als het standbeeld van Hugo de Groot en een roze huidje zal het konijn dit jaar voor het eerst een week lang het hoofdpaviljoen van Delft Fringe Festival vormen.

Van bits en bites naar bouwen

Bartek en Ben deden aan deze opdracht mee toen ze hun studie informatica voor een half jaar verruilden voor de studie bouwkunde. Ze volgden daar het programma ‘Ontwerpen en Bouwen’. Ben: “Het was echt een kans om even iets totaal anders te leren. We kunnen wel een beetje tekenen, maar we hebben natuurlijk geen architectuur-skills. Maar moesten wel direct een huis ontwerpen. De eerste weken leerden we enorm veel. Met dank aan de docenten!” Dat was een groot verschil met hun eigen faculteit, legt Bartek uit: “Daar zitten we in volle collegezalen, met meer dan 400 man, op afstand van de docent. Hier bestond de groep maar uit zo’n 30 studenten en waren er niet één maar vijf docenten. Omdat de groep zo klein was, konden die docenten niet alleen vragen hoe het ging met ons project, maar ook hoe het ging met ons. Dat was een hele positieve en persoonlijke ervaring.” Halverwege dit programma kregen ze te horen dat hun laatste opdracht voor het Delft Fringe Festival zou zijn.

Frisse blik

Zo’n 15 studenten die Ontwerpen en Bouwen volgden, waren bouwkundestudenten. De andere helft van de studenten volgde een andere studie. “Wij hadden dan misschien niet de technische kennis over architectuur die de bouwkundestudenten hadden, maar we konden daardoor wel met een frisse blik naar de opdracht kijken,” zegt Ben. “We probeerden met ons idee vooral veel plezier te maken. Het was heel leuk om zo een half jaar in het hoofd van een architect te duiken.” De organisatie van het Delft Fringe Festival heeft hun ontwerp gekozen tot winnaar vanwege de herkenbaarheid en het speelse karakter. De keuze om even heel wat anders te studeren, pakte daarmee heel goed uit, want hun ontwerp staat een week lang in ‘de huiskamer’ van Delft.

Meer origami-dieren?

Het originele ontwerp van Bartek en Ben kent trouwens ook andere origami-dieren. “We experimenteerden met verschillende dieren voor verschillende functies van het paviljoen”, zegt Bartek. “Een eend met gespreide vleugels werd het podium, kraanvogels de zitplaatsen en vlinderparasols vormen de verschillende ontmoetingsplaatsen door de stad.” Op dit moment wordt alleen het konijn gerealiseerd. Het Fringe Festival heeft vanwege corona geen geld om alle dieren te maken. Toch hopen de studenten dat hun konijn ooit bezoek gaat krijgen van alle andere dieren. “Alle dieren samen zijn echt ontworpen als familie die je op meerdere plekken kunt plaatsen. Daardoor kun je als toeschouwer direct kan zien dat ze bij elkaar horen.”


Bron: TU Delft. Het Delft Fringe Festival duurt nog tot en met 6 juni.
Terug
vrijdag 4 juni 2021 06:47:28 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob