Laatste Nieuws

House of Quantum in 2024

 

Nederland krijgt een House of Quantum. Het House of Quantum moet bekend komen te staan als de slimste 12.000 vierkante ‘quantummeters’ van Europa en komt op de TU Campus. Hier creëren bedrijven, financiers en onderzoekers quantumtechnologieën en de business van morgen.

 

Deze week werd het eerste bouwbord symbolisch neergezet. Het House of Quantum komt op het zuidelijk deel van de TU Delft Campus die de grond beschikbaar heeft gesteld voor dit project. Het komt dichtbij de snelweg en kennisinstituten QuTech en TNO en biedt straks onderdak aan diverse startups, corporate (field)labs en gedeelde tech faciliteiten. Op de TU Delft campus staat al een deel van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Ook komt er een nieuw cleanroom, zodat alle quantum- en nano-activiteiten straks op loopafstand van elkaar geclusterd zijn.

House of Quantum in 2024

Quantumhoofdkwartier

Het House of Quantum zal het nationale hoofdkwartier zijn van deze quantumcampus en wordt verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met het ASR Dutch Science Park Fund dat investeert in commercieel te exploiteren vastgoed, gelegen op Nederlandse science parks. De bouw zal in 2024 afgerond zijn.

Impact

Het bouwen van een ‘muurloos’ ecosysteem en het laten zien van de maatschappelijke impact van quantumtechnologie zijn belangrijke pijlers van het Quantum Delta NL-programma, dat begin april € 615 miljoen ontving van het Nationale Groeifonds. In een ‘muurloos’ ecosysteem werken wetenschappers, ondernemers, studenten, financiers en bedrijven gemakkelijk samen om technologieontwikkeling en de toepassing ervan te versnellen.

Energie, voedsel en zorg

In het geval van quantumtechnologie is de verwachting dat deze versnelling een grote bijdrage kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld energie, voedsel en zorg.

Ontmoeten en ontwikkelen

Het House of Quantum wordt het fysieke hart van dit ecosysteem. Een open ontmoetingsplek rondom quantumtechnologie waar verschillende functies worden geïntegreerd: ruimte voor wetenschappers, startups en bedrijfsleven, gecombineerd met ruimtes voor ontmoeting en interactie. Onderdeel van het House of Quantum wordt ook het wereldwijd eerste Living Lab Quantum and Society: een digitale en fysieke omgeving waar bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en burgers samenkomen om met quantumtechnologie de maatschappij verder te helpen door gezamenlijke ethische, wettelijke en maatschappelijke normen te ontwikkelen. Ook komen er gedeelde hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten: het gebouw biedt dus een high tech omgeving voor het ontwikkelen en testen van quantumtechnologie.
Terug
vrijdag 4 juni 2021 06:58:38 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob