Laatste Nieuws

Heel Holland wipt, Delft ook

 

Heel Holland wipt. Dat is de slogan waarmee heel Nederland tot en met 30 september in samenwerking met gemeenten de strijd aangaan tegen de verstening van hun buurt. Op zaterdag 10 juli worden tegels gewipt in de binnenstad en op 24 juli in Wippolder. Iedereen kan meedoen door tegels in de (gevel)tuin in te ruilen voor groen.

 

Veel mensen kiezen voor het leggen van stenen in de tuin vanwege het onderhoud. Toch blijkt dat tuinen met veel verharding net zoveel onderhoud met zich meebrengt als een tuin met veel groen. Dit jaar doet ook Delft mee aan deze actie om de stad stukje bij beetje groener te maken.

Heel Holland wipt, Delft ook

Eén van de Delftenaren die meedoen, is Mick van der Steeg. Hij woont sinds anderhalf jaar in de Bomenwijk. Hij besloot na ruim twee jaar wonen in Den Haag, terug te keren naar Delft. Tot zijn verbazing zag hij dat zijn voor- en achtertuin volledig betegeld was met grijze vierkanten. Vanuit Den Haag was hij al bekend met Operatie Steenbreek. Hierbij lever je tegels in, in ruil voor planten.

Hittestress en wateroverlast

Het verbaasde Van der Steeg dat een dergelijk initiatief nog niet in Delft op de planning stond. Hij besloot direct actie te ondernemen. “Het viel mij op dat ik niet de enige in de straat was met een betegelde voortuin. Alles was erg verhard. Hierdoor heeft de stad steeds vaker te maken met hittestress en wateroverlast. Het moet veel groener worden in de stad. Dat moeten we samen doen.” Na het nodige onderzoek kwam Van der Steeg uit bij de Klimaatmaat, een initiatief vanuit de gemeente om onze stad ook in de toekomst gezond en leefbaar te houden. Na een zeer positieve voorbereiding klonk op 3 april 2021 het startsein voor het NK Tegelwippen in Delft.

Een Klimaatmaat

Naast zijn toewijding aan het NK Tegelwippen zet Van der Steeg zich in als Klimaatmaat. “Mijn inzet bij de Klimaatmaat is veel breder dan alleen het NK Tegelwippen. Ik help mensen met kleine klussen, het invullen van een subsidieaanvraag of praktische hulp bij het tuinieren.” Binnen het project van het NK Tegelwippen is Van der Steeg de eerste initiatiefnemer. Met zijn enthousiasme over het vergroenen van de stad betrekt hij graag andere mensen. Na de tegelwipactie in de Bomenwijk wilden ook  andere wijken aan de slag met dit initiatief. Als Klimaatmaat ondersteunt hij de bewoners door het helpen sjouwen van tegels, het aanleggen van een geveltuin en het in ontvangst nemen van de geruimde tegels. “Dit doe ik samen met andere Klimaatmaten die vrijwillig de handen uit de mouwen steken. We functioneren als één team.”

Groen, groener, groenst

De actie van het NK Tegelwippen heeft sommige bewoners een extra duwtje in de juiste richting gegeven. “Ik heb gemerkt dat bewoners net even dat laatste zetje nodig hadden. En precies dat zetje heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer tegels uit de stad verdwijnen.” Het vergroenen van de eigen tuin wordt steeds aantrekkelijker gemaakt door het verkrijgen van praktische hulp, het sjouwen van tegels of hulp van buren of Klimaatmaten. Zo zorgen Delftenaren samen voor een groener Delft.
De verwachtingen voor het NK Tegelwippen 2021? Zo veel mogelijk tegels ophalen! “Groen is niet alleen leuk om naar te kijken, het is ook hartstikke gezond”, aldus Van der Steeg. “Door meer groen te plaatsen kan regenwater weer de bodem in zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog door de tegels die warmte vasthouden, draagt het bij aan de biodiversiteit en wordt de leefomgeving een stuk aangenamer.”

Doet u mee?

Op zaterdag 10 juli vindt de actie NK Tegelwippen plaats in de binnenstad en op 24 juli in Wippolder. Delft staat momenteel op plaats 41 met 2971 gewipte tegels. Helpt u dit aantal tegels te vergroten? Dan ontvangt u bij het afgeven van tegels een waardebon van maximaal € 25, afhankelijk van het aantal tegels, van Groenrijk ’t Haantje. De waardebon kunt u in ontvangst nemen bij het inleveren van de tegels. Hierbij is een voor- en na-foto gewenst. Als de tegels hergebruikt worden, bijvoorbeeld als borderrand bij een geveltuintje, dan kunt u ook langskomen om een voor-foto te laten zien.


Meer weten of aanmelden? Kijk voor meer informatie op de website van de Klimaatmaat Delft. Daar wordt het NK Tegelwippen in de binnenstad (inclusief aanmeldingsformulier) aangekondigd, de aankondiging van het NK Tegelwippen in Wippolder volgt.
Terug
vrijdag 9 juli 2021 07:59:35 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob