Laatste Nieuws

Gouden klinker voor Rien en Joep

 

Deze zomer komen er honderd gouden klinkers bij in de Jozefstraat. Ze staan symbool voor Delftenaren die door hun inzet of initiatief een verbindende rol spelen in de stad. En daarmee Delft een beetje mooier maken. Zoals de ruim 20 vrijwilligers en deelnemers van Firma van Buiten die het Buurtkippenhok in het Hof van Delft-park runnen.

Zij ontvangen een gouden klinker, die wordt uitgereikt aan vrijwilliger Rien Offers en deelnemer Joep Marijnen.

Alles viel voor Rien Offers rond 2014, 2015 precies op z’n plek. “De gemeente wilde in 2014 kinderboerderijen afstoten. Firma van Buiten bedacht toen het idee voor een buurtkippenhok. Ik liep tegen mijn pensioen aan, runde twee winkels. En ik hield al 50 jaar kippen, ken ze als mijn broekzak. Toen ze mij vroegen voor het buurtkippenhok, hoefde ik niet lang na te denken. Ik ben hier bijna elke dag te vinden. Ook om kippen te verzorgen die extra aandacht nodig hebben.”

Gouden klinker voor Rien en Joep

Fruit

Voor Joep Marijnen zijn de 200 kippen vrienden. “En ik ben gek op buiten, op de natuur. En ik werk ook op de markt. In Amsterdam en Den Haag. Verkoop ik bananen en krijg ik uitbetaald in bananen.” Over fruit gesproken: het Buurtkippenhok is ook hard op weg om een Buurtplukkerij te worden. Recent zijn er tal van fruitbomen en -struiken geplant. De oogst is voor de kippen, maar het fruit mag straks ook geplukt worden.    

Maatjes

“Voor veel buurtbewoners gaat een ommetje steevast langs het Buurtkippenhok”, zegt Offers. “Gewoon, om even te zitten, een praatje te maken, of een doos eieren aan te schaffen. En als we op speciale dagen de buurt uitnodigen, is het hier helemaal druk. Op Burendag, tijdens NL Doet en met Pasen, dan kunnen kinderen hier eieren rapen en eieren zoeken. Dan kun je echt goed zien dat het Buurtkippenhok verbindt. Hier kunnen ze het buitenleven beleven. En kakelverse eieren aanschaffen.” Marijnen voegt hier aan toe: “En wij zijn ook verbonden, iedereen die hier werkt. We zijn allemaal maatjes.”

Luifel

Offers knikt. “We zijn er voor de buurt. Maar we doen het ook voor onszelf. Man, wat krijg je hier veel terug van mensen. Fijn dat deze plek er is. En we blijven volop bezig. We willen nu rondom het gebouw een luifel aanbrengen met een gordijn, om onze kippen ook buiten te kunnen beschermen tegen vogelgriep. Daarvoor zijn we aan het sparen – heb ik al gezegd dat sponsors welkom zijn?”


Op de website van Firma van Buiten vindt u meer informatie over het Buurtkippenhok.
De Jozefstraat ligt inmiddels vol met gouden klinkers. Achter elke klinker zit een gouden Delftenaar – én zijn of haar verhaal. Kijk voor meer verhalen van gouden Delftenaren op Delft is Goud.nl.
(Foto Erwin Dijkgraaf)
Terug
vrijdag 9 juli 2021 08:02:37 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob