Laatste Nieuws

Orange the World

 

Tussen 25 november en 10 december is er de jaarlijkse campagne Orange the World. Om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. In Delft kleurt Molen de Roos oranje. 

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om hier aandacht voor te vragen, is er de campagne Orange the World: in meer dan honderd landen kleuren gebouwen oranje tussen 25 november – de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen – en 10 december. Dit jaar is het thema: preventie. En Delft doet natuurlijk mee

Orange the World

Molen de Roos

De gemeente Delft zorgt ervoor dat Molen de Roos vanaf 25 november oranje kleurt. De Delftse Soroptimisten hangen overal in de stad spandoeken en vlaggen. En er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Steeds meer organisaties sluiten zich daarbij aan, om geweld tegen vrouwen te stoppen, of beginnen zelf een initiatief.

Medestander

Mariet Lohman, lid van Soroptimistclub Delft: “In ons land worden jaarlijks ongeveer vijftig vrouwen vermoord door een bekende. En naast fysiek geweld zijn er nog vele andere vormen, zoals straatintimidatie, stalking, cybergeweld en seksuele intimidatie.”
Het thema van dit jaar is preventie, aldus Lohman: “De kern van de campagne is dat je jezelf en anderen de vraag stelt: wat is jouw rol in het voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes? Zodat we allemaal onze rol kunnen versterken of veranderen en we samen het geweld tegen vrouwen kunnen stoppen door het te voorkomen. Want als we allemaal medestanders zijn, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen.”

Taboe

Lohman: “De overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld of intimidatie te maken krijgen, praat er niet over en doet geen melding of aangifte. Dit kan zijn omdat ze zich schamen, omdat ze denken dat het toch niet helpt of niet weten waar ze terechtkunnen. Maar er met anderen over praten is juist zó belangrijk! Houd het niet voor jezelf, vertel het aan je moeder, buurvrouw, huisarts, de vertrouwenspersoon op je werk – zoek hulp!”
Wouke Lam, lid van Soroptimistclub Delft en coördinator van het Vrouwen in Delft platform: “Het taboe rond praten over geweld tegen vrouwen moet echt doorbroken worden.”

Gemeente zegt ‘nee!’

Wethouder Lennart Harpe zal de opening verrichten van Orange the World, samen met de Soroptimisten en het Vrouwen in Delft platform. Harpe: “De gemeente Delft zegt voluit ‘nee!’ tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom doen we van harte mee met deze campagne en kleuren we de prachtige Molen de Roos graag oranje. Want aandacht hiervoor is en blijft ontzettend belangrijk. Het probleem gaat ons allemaal aan.”

 

Orange the World gaat van start op donderdag 25 november. In de namiddag hijst wethouder Lennart Harpe de vlag op het stadskantoor aan het Stationsplein. Daarna vindt bij Molen de Roos de officiële opening van de campagne plaats, door wethouder Harpe en Mariet Lohman. Gezien de coronamaatregelen gebeurt dit helaas in kleine kring. Kijk voor actuele informatie over activiteiten op de website van Orange the World en de speciale Facebookpagina van Soroptimistclub Delft.
Terug
vrijdag 19 november 2021 07:58:51 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob