Laatste Nieuws

Terra opent galerie in China

 

Keramiekgalerie Terra bestaat dit jaar 35 jaar. Met de beide oprichters, keramist Simone Haak en goudsmid Joke Doedens, nog steeds aan het roer. En: er zijn twee nieuwe kapiteins bij gekomen. De voormalige TU Delft-studenten Di Cao en Yingchao Wu runnen Terra Beijing in China. ‘Een Delfts blauwe muur staat bij de entree van hun galerie te pronken.’

Haak en Doedens hebben Terra 35 jaar geleden opgericht om keramisten een etalage te bieden. Zo’n 10 jaar geleden was de Chinese keramisch kunstenaar Jackson Li in Delft. Hij was als ‘artist in residence’ bij de Porceleyne Fles actief. “Hij herkende veel werk van internationale keramisten bij ons”, zegt Doedens. “Hij was heel enthousiast. ‘Wij gaan samenwerken!’, zei hij tegen ons. En dat zijn we ook gaan doen.”

Terra opent galerie in China

Inspirerende omgeving

Sinds 2012 reist Haak met wisselende keramisten elk half jaar naar China. “In het begin gingen we naar een keramisch centrum in de buurt van keramiekstad Jingdezhen. In deze stad werkt 70 procent van de inwoners in de keramiekindustrie. Daar maken ze nog op oude, ambachtelijke wijze keramiek. De stad ádemt keramiek uit – stel je voor dat 70 procent van de Delftenaren leeft van Delfts blauw! Onze schilders uit de middeleeuwen zijn wereldberoemd, Chinezen zetten hun keramisten uit het verleden op een standbeeld. Heel bijzonder om de overeenkomsten, en vooral de verschillen te zien. Bij ons is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wie de kunstenaar is. In China is kunst maken een kwestie van samen doen. In deze inspirerende omgeving gingen wij dan aan het werk. Vaak om kunst te maken voor een art fair in China. We hebben deze bezoeken afgelegd tot de corona-uitbraak – en gaan er straks ook gewoon mee verder.”

1kind-politiek

Ook omdat Terra inmiddels een Chinese tak erbij heeft, in Beijing. Haak: “De afgelopen jaren hebben we een netwerk opgebouwd binnen de Chinese gemeenschap in Delft. Er wonen hier zo’n tweeduizend Chinezen. Wij raakten bevriend met Cao en Wu, een jong Chinees stel, afgestudeerde TU Delft-studenten. En dan leer je heel snel de Chinese gemeenschap kennen. Want voor hen geldt: ‘een vriend van mijn vriend is ook mijn vriend’. Vanwege de 1kind-politiek in China voelden Cao en Wu zich verantwoordelijk voor hun ouders. Ze besloten om terug te keren naar China. Maar wat moesten ze daar dan doen? Konden ze daar niet onder de vlag van Terra een galeriewinkel beginnen? We waren het heel snel eens: ja!”

Vlakbij Verboden Stad

Cao en Wu vonden een ruimte in Beijing. Een bevriende Chinese architect, afgestudeerd aan de TU, ontwierp het pand. “Op 1 september opende Terra Beijing de deuren. We zitten nu dus ook in Beijing-Centrum, op nog geen 5 kilometer van de wereldberoemde Verboden Stad. Bij hun entree pronkt een Delfts blauwe tegelmuur. En er is ook werk te zien van Wan Liya. Hij is de maker van de Schemerlamp op het Doelenplein.”

Geheim

Cao en Wu kunnen nog niet leven van hun galeriewinkel. Maar de loop begint er goed in te komen. “We hebben er volop vertrouwen in”, zeggen Haak en Doedens. “En toen wij zelf 35 jaar geleden begonnen, moesten we ook eerst naam maken. Ik geloof heel erg in onze Chinese samenwerking. We hebben er zin in. En vertrouwen – we denken voorzichtig al aan een Terra Shanghai.” Wat is het geheim van de samenwerking? Haak: “We denken niet dat we China kunnen veranderen. Ik denk wel dat China óns heeft veranderd. China en de Chinese kunstenaars hebben ons geleerd onze vooroordelen los te laten. Ook omdat die de Chinese gemeenschap op geen enkele manier tot steun is. En we hebben geleerd om voorzichtig te zijn met complimenten. Ik complimenteerde een Chinese vrouw een keer met haar blouse die ze aanhad. Ik zei haar dat ik die erg mooi vond. Ze trok de blouse uit en gaf die aan mij…”


Kijk voor meer informatie op de website van Terra Delft.
Meer ondernemersnieuws? Meld u aan voor een gratis abonnement op de ondernemersnieuwsbrief N@twerk Delft.
Terug
vrijdag 26 november 2021 07:15:05 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob