Laatste Nieuws

Gezond oud worden? Trainen helpt!

 

Opstaan vanuit een stoel, traplopen, klusjes in en om het huis of soepel van de fiets stappen. Het lijken eenvoudige handelingen, maar dat zijn ze niet altijd als je een dagje ouder wordt. Een training ‘powerful ageing’ kan dan helpen, of in goed Nederlands: krachtig ouder worden.

Op de derde verdieping van het Medisch Training Centrum Delft (MTC) aan de Marshallaan in de Delftse wijk Buitenhof werken veertien mannen en vrouwen zich nog net niet in het zweet. Onder leiding van fysiotherapeut Leon Braunstahl doen ze oefeningen die ze meer kracht moet geven. Op die manier leren ze makkelijker in en om het huis te bewegen, zonder angst om te vallen.

Gezond oud worden? Trainen helpt!

Zelfstandig

“De meeste mensen kennen we, omdat ze bij de gemeente hebben aangeklopt om hulp”, laten Wmo-adviseurs Sofie en Kirsten weten. “Het kan dan gaan om extra handjes in de huishouding, een aanvraag voor de regiotaxi of een scootmobiel. In een gesprek proberen we erachter te komen wat het probleem precies is. We kijken welke hulp het beste bij iemand past. Deze training bijvoorbeeld kan iemand verder helpen om beter zelfstandig te kunnen blijven functioneren.”

Eerste versnelling

Ondertussen legt Leon een oefening uit. De deelnemers leren bijvoorbeeld wat ze moeten doen als ze plotseling een onverwachte beweging maken. “Raak je uit je evenwicht dan is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk weer in balans bent. We zien vaak dat ouderen meer moeite hebben om te reageren als er iets onverwachts gebeurt. Bijvoorbeeld een stoeptegel die scheefligt of een kind dat plotseling voorbijkomt”, legt Roos Pijpers van HRC Powerful Ageing uit.
“Jij en ik reageren op zo’n onverwachte gebeurtenis bijna automatisch; ouderen hebben minder kracht en zijn minder snel in hun reactie. Ook hebben ze daardoor vaak moeite om te starten met een beweging zoals het opstaan uit een stoel of een bank. Dat noemen we de eerste versnelling. Wij proberen met gerichte en wetenschappelijk bewezen oefeningen ervoor te zorgen dat ouderen zich weer zekerder voelen en activiteiten makkelijker uit kunnen voeren.”

Stuk fitter

In de trainingszaal staan verspreid een aantal oefentoestellen. De deelnemers lopen een circuit en werken de oefeningen een voor een af. Maria (73) pakt een kleine halter en houdt ‘m boven haar hoofd. Vervolgens zet ze een ferme stap naar voren. Leon let erop dat ze in balans blijft. Bert (’ik ben 73 en volgens mij de jongste van het stel’) werkt een klein parcours met pionnen af.
Na afloop laat hij weten blij te zijn dat hij zich voor de training van 14 weken heeft opgegeven. “Mijn vrouw zit in een rolstoel en ik doe veel thuis. Maar ik heb altijd pijn in mijn rug. We konden wel wat hulp gebruiken. Door deze training voel ik me een stuk fitter. Vroeger heb ik gevoetbald en ik fiets nog steeds op de elektrische fiets, maar dit helpt enorm. Het bevalt mij hier uitstekend. Ik leer nieuwe mensen kennen en het is een leuke groep om mee samen te trainen. Ik zou het niet meer willen missen.”

Leuk en gezellig

Roos: “Deze training is voor veel mensen een uitkomst. Veel ouderen zeggen graag thuis te willen blijven wonen, maar wel op een zo goed mogelijke manier. We horen verhalen van mensen die wel drie keer in de week thuis een val maken. Door preventie, zoals deze training, kunnen we grote en kleine ongelukjes voorkomen.”
Maria beaamt dat. “Ik ben best wel eens bang om te vallen. Sterker nog: ik ben een keer van de trap gevallen. Lag ik zes weken in Delfshove, een verzorgingshuis.”  Ze laat haar handen zien. “Ik heb artrose, dus het gaat niet zo eenvoudig meer. Maar dit helpt wel en het is gewoon leuk om te doen. Je ontmoet andere mensen, het is gezellig en het is goed voor je conditie, je botten en je spieren.”


Kunt u zich door een (lichamelijke) beperking moeilijk zelfstandig redden in huis? Of heeft u moeite om alleen te reizen en activiteiten te ondernemen? Mogelijk kunt u een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo. Voordat u hulp vraagt bij de gemeente, is het belangrijk dat u eerst zelf naar oplossingen zoekt. Lukt dat niet, dan kunt u een voorziening aanvragen.
Kijk voor meer informatie op de Wmo-pagina of bel 14015.
Terug
vrijdag 31 december 2021 07:52:56 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob