Laatste Nieuws

‘Help biobrandstof maken van frituurvet’

 

De jaarwisseling komt eraan – de tijd van oliebollen in het frituurvet. En wat gebeurt er met het vet? ‘Spoel het alsjeblieft niet door, daar is het riool niet voor!’ Okke van der Linden is adviseur riolering en water van de gemeente. Hij legt uit wat u het beste met de olie of het vet kunt doen.

Eerst even wat weetjes over frituurvet: jaarlijks gebruiken wij in Nederland zo’n 24 miljoen kilo frituurvet. Dit vet leeggieten in de waterafvoer of doorspoelen in het toilet? Nee, want dat is schadelijk voor de riolering en de waterzuivering. En het is ook verspilling: 20 miljoen kilo is recyclebaar. Dat is om te zetten in 18 miljoen liter biobrandstof.

‘Help biobrandstof maken van frituurvet’

Geen kosten maken, maar…

Omgerekend naar de omvang van Delft zou het hier jaarlijks gaan om zo’n 150.000 kilo frituurvet. Waarom moeten we dat niet afvoeren in het riool? Vette pannen zetten we toch ook met vet en al in de vaatwasser? “Dat klopt – helaas. Maar dat is niets vergeleken met de liters vet na bijvoorbeeld het bakken van oliebollen. Het riool is er niet voor om dat af te voeren. Het vet koekt aan in laagjes. Daardoor kan het riool dichtslibben. Dan kan het gaan om je eigen deel van de riolering, of om het gemeentelijke riool. In het eerste geval ben je zelf veel geld kwijt. In het tweede geval kan een hele straat of buurt last krijgen. Zéker als meer mensen uit de buurt het vet afvoeren in het riool. En als het ook nog eens hard gaat regenen, kan het vuile rioolwater een andere uitweg zoeken. De woning in... Daar komt bij: het vet moet worden weggefreesd. Dat tast de kwaliteit van de riolering aan. En het brengt ook voor de waterzuivering extra kosten met zich mee, in de vorm van meer schoonmaakacties. Al met al lopen de kosten voor het rioolonderhoud en de waterzuivering op. Kosten die we uiteindelijk allemaal zelf zullen moeten betalen.”

… biobrandstof maken

Wat kun je dan wél doen met het gebruikte vet? Van der Linden: “Er zijn meerdere alternatieven. Doe het in elk geval terug in de verpakking. Dit vet kun je daarna op verschillende plekken afleveren. In de gele containers die je bij steeds meer supermarkten vindt. Of bij de kinderboerderijen in Tanthof of de Delftse Hout. Of bij je sportvereniging. Steeds meer sportverenigingen zamelen het in. En je kunt het ook aanbieden bij het Afvaloverlaadstation van Avalex aan de Voltaweg 11. Zo kunnen we met elkaar een verschil maken. In plaats van 150.000 kilo frituurvet weggooien, kunnen we ruim 110.000 liter biobrandstof maken.”


Meer weten over wat wel en niet in het riool mag? Kijk op riool.info.
Terug
vrijdag 31 december 2021 07:58:45 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob