Laatste Nieuws

Hulp bij toeslagenaffaire

 

De Belastingdienst is te streng geweest met het terugvragen van kinderopvangtoeslag. Dit staat bekend als de toeslagenaffaire. Bent u een gedupeerde van de toeslagenaffaire? Dan komt u in aanmerking voor de herstelregeling van de Belastingdienst. Maar ook de gemeente kan u helpen als u meer hulp nodig heeft.

De gemeente helpt u graag!

Heeft u problemen gekregen door de toeslagenaffaire? Denk aan schulden. Of problemen met uw gezondheid, werk, woning of gezin. Vraag de gemeente om hulp. Geef uw gegevens aan ons door. De gemeente belt u binnen 5 werkdagen. U kunt ook zelf bellen naar 14015. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

Hulp bij toeslagenaffaire

Bent u gedupeerde?

Heeft de Belastingdienst uw kinderopvangtoeslag tussen 2005 en 2019 onterecht stopgezet? Denkt u dat u onterecht geld moest terugbetalen? Of kreeg u geen kinderopvangtoeslag terwijl u er wel recht op had? Dan bent u misschien een gedupeerde van de toeslagenaffaire.

Wat kunt u verwachten?

De gemeente heeft een contactpersoon voor alle Delftse ouders die te maken hebben met de toeslagenaffaire. Met uw contactpersoon bespreekt u uw situatie. En hoort u hoe de gemeente u kan helpen. U kunt bijvoorbeeld denken aan hulp bij schulden. Maar ook aan een doorverwijzing naar de juiste hulpverlener.

Herstelregeling

Met de herstelregeling wil de Belastingdienst de fouten goedmaken die zij heeft gemaakt tijdens de toeslagenaffaire. Heeft de Belastingdienst nog geen contact met u opgenomen? Dan kunt u zich aanmelden voor de herstelregeling. Ook vindt u hier informatie over bijvoorbeeld compensaties.

Schulden?

Bent u erkend als gedupeerde? En heeft u schulden? Dan worden publieke schulden kwijtgescholden. En kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schulden indienen bij de Sociale Banken Nederland. Het gaat bij deze regeling om schulden die zijn ontstaan tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021.

Wat zijn private schulden?

Private schulden zijn schulden die niet bij de overheid horen. Bijvoorbeeld een niet betaalde rekening van de tandarts, online winkel of huur van uw woning. U vindt hier een overzicht met private schulden die worden afbetaald.  

Let op!

Bent u erkend als gedupeerde? Dan geldt een pauzeknop voor uw publieke en private schulden. Die pauze duurt 1 jaar. Eindigt deze pauze op 12 februari 2022? Dan moet u uw private schulden vóór deze datum indienen bij de Sociale Banken Nederland. Doet u dit niet op tijd? Dan kan het gebeuren dat schuldeisers u opnieuw vragen de openstaande bedragen te betalen.

Dit is wat u nu al kunt doen

Begin alvast met het verzamelen van alle informatie over uw private schulden. Bijvoorbeeld van rekeningen, bonnetjes of aanmaningen. Op die manier kunt u vanaf 5 januari 2022 uw schuldenlijst zo snel mogelijk indienen. Eindigt u pauze ná 12 februari 2022? Dan heeft u meer tijd om uw private schulden in te dienen. 

Hulp nodig?

U kunt hulp krijgen bij:

  • het verzamelen van uw private schulden
  • het invullen van het formulier voor uw private schuldenlijst
  • het indienen van uw private schulden in het online loket van de Sociale Banken Nederland

Voor hulp kunt u contant opnemen met het serviceteam van SBN. Of met gemeente Delft via telefoonnummer 14015. U kunt ook een bericht sturen naar toeslagenaffaire@delft.nl. 

Veel gestelde vragen

Op de website van de Belastingdienst leest u meer over de oplossing van publieke en private schulden.
Terug
vrijdag 7 januari 2022 06:39:20 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob