Laatste Nieuws

TU bouwt CO2-vrij energiesysteem

 

Wanneer steeds meer wijken aardgasvrij worden, kan de toename van warmtepompen en duurzame, decentrale energieproductie voor problemen zorgen op het elektriciteitsnet. Om die reden begint The Green Village, het fieldlab voor duurzame innovatie op TU Delft Campus, met het 24/7 Energy Lab.  

Het 24/7 Energy Lab is een lokaal, CO2-vrij energiesysteem dat het landelijke energienetwerk niet belast. Marjan Kreijns, directeur van The Green Village: “En dat is hoognodig. De gebouwde omgeving is op dit moment goed voor 35 procent van de Nederlandse energievraag. Wanneer we erin slagen om die gedeeltelijk CO2-vrij te maken, zetten we een reuzenstap in het versnellen van de energietransitie.” Aan de TU Delft werken veel wetenschappers aan de energietransitie. In het 24/7 Energy Lab komen deze verschillende lijnen samen.

TU bouwt CO2-vrij energiesysteem

Opschalen

Op 14 januari werd het 24/7-systeem gelanceerd. Projectleider John Schmitz: “Niet veel later verwachten we de elektriciteitsvoorziening voor één huishouden CO2-vrij te hebben gemaakt op basis van zonne-energie. Het gaat om een eenpersoonshuishouden zonder aardgasaansluiting en dat ongeveer 2200 kWh per jaar verbruikt. In een latere fase gaan we de restwarmte die vrijkomt, gebruiken om de andere huizen op het terrein te verwarmen. Over drie jaar willen we heel The Green Village hebben voorzien van lokaal opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen. Als dat lukt, willen we het graag opschalen naar wijkniveau.”
Terug
vrijdag 14 januari 2022 07:49:03 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob