Laatste Nieuws

‘Inburgeren: zelf doen, én met taalmaatje’

 

De Iraanse Sanaz Yazdanshenas is volop aan het inburgeren. Haar man woont hier al sinds zijn achtste. Sanaz is bezig haar plek te vinden in de Delftse samenleving. Hoe pakt ze dat aan? Met veel eigen initiatief en met steun van haar taalmaatje Roelie Hoving.

Sanaz (r.): “Mijn man kwam tijdelijk terug naar Iran. We zijn toen getrouwd en hebben daarna nog vijf jaar in Iran gewoond. Zijn plan was om terug te keren naar Nederland. Toen ben ik al begonnen met taallessen, in Iran. Vanaf begin 2020 hebben mijn man en ik ons in Delft gevestigd.”

‘Inburgeren: zelf doen, én met taalmaatje’

Weg vinden

“We zijn nu bijna twee jaar samen in Delft. Ja, precies in coronatijd, alles was dicht. Voor mij was het lastig om mijn weg te vinden. Waar kon ik het beste Nederlands leren? Via internet kwam ik uiteindelijk bij Elycio in Rijswijk terecht. Ik heb geld geleend om hun inburgeringsopleiding te kunnen betalen. Kost € 500 per maand. En nu ben ik vier behaalde examens verder – Nederlands lezen, luisteren, spreken en schrijven. Ik merk dat mede-cursisten vaak bang zijn voor de examens. Heb ik gelukkig geen last van. Ik heb hier ook mijn rijbewijs gehaald. Omdat ik in een schoenenwinkel werk, heb ik vrijstelling voor de module oriëntatie op de arbeidsmarkt. Ik moet nog één examen halen: Nederlandse cultuur. Dat ik nu al zo ver ben, komt ook door mijn taalmaatje Roelie.”

Helpen groeien

Roelie (l.): “Ik kom uit het basisonderwijs en vind het leuk om met taal bezig te zijn. Ik meldde me aan bij DOK Taalhuis als taalmaatje. Voordat ik een maatje mocht zijn, kreeg ik eerst een leerzame cursus aangeboden. Die zat vol tips en do’s en don’ts voor taalmaatjes. Sanaz is inmiddels de tweede voor wie ik een taalmaatje ben. We spreken één keer in de week af. Voeren we gesprekken, of bespreken we een taalkwestie. Of we maken uitstapjes. Dat kan nu even niet. Maar we zijn nog wel naar de Porceleyne Fles geweest. Dat was met het oog op Sanaz’ laatste examen over de Nederlandse cultuur. Uitstapjes naar Museum Prinsenhof en het Mauritshuis of het Vermeercentrum staan nog op de planning. Taalmaatje zijn is heel leuk – gezellig, én mooi om te zien hoe iemand groeit. Als je dat ook mooi vindt, word dan ook Taalmaatje.”

Pashokken

Sanaz: “Van gewoon gesprekken voeren, Nederlands praten, daar leer ik zo veel van! Daarom ben ik ook zo blij met Roelie. En dat ik werk heb waar ik met collega’s en klanten Nederlands kan praten. Werk is de beste manier om in te burgeren. Spraakverwarringen zijn voor mij erg leerzaam. Een klant vroeg mij eens naar pashokken. Ik wees hem die aan. Hij zei: ‘Nee, ik ben op zoek naar pashokken. Hij zei passokken – maar het klonk als pashokken. Ik verbeterde hem zelfs nog – ‘O, u bedoelt paskamers.’ Hebben we erg om kunnen lachen. Ik heb ook altijd de radio aan staan, op een Nederlandse zender. En ik lees heel veel in het Nederlands.”

Praat Nederlands met me

“Ik wil zo snel mogelijk ingeburgerd zijn. Elke maand dat het langer duurt, kost het me gewoon veel geld. In Iran heb ik een ict-opleiding gevolgd – ik ben digitaal al heel aardig ingeburgerd. Daar wil ik hier heel graag iets mee doen. Of dat gaat lukken, weet ik nog niet, vanwege de taalachterstand. En Engels beheers ik ook niet voldoende. Veel mede-cursisten spreken liever Engels dan Nederlands. Ik zeg dan: praat Nederlands met me! Ik wil gewoon zo snel mogelijk Nederlands leren. Daarom ben ik een Instagram-pagina begonnen, @sany.cook. Over wat ik zelf heel leuk vind: lekker eten maken, met de recepten erbij. In het Nederlands en in het Perzisch! Heel leerzaam voor mij. Wat ik thuis praat? Uhh… – Perzisch. Omdat mijn man de Nederlandse grammatica beter in het Perzisch kan uitleggen dan in het Nederlands.”


Nieuwe Wet Inburgering
Dit jaar gaat de nieuwe Wet Inburgering in. Die maakt onderscheid tussen vluchtelingen/asielstatushouders en gezins- en overige migranten. De laatste groep (waar Sanaz toe behoort) is meer verantwoordelijk voor het eigen inburgeringstraject. De gemeente geeft hierover advies. Maar de gezins- en overige migranten  betalen zelf hun leerroute. Voor vluchtelingen/asielstatushouders bepaalt en betaalt de gemeente de leerroute.
Kijk voor meer informatie op de webpagina over inburgeren. Wilt u mensen helpen met inburgeren door taalmaatje te worden? In Delft is behoefte aan meer vrijwilligers. Kijk voor meer informatie of aanmelden op de website van DOK. 
(Foto: Erwin Dijkgraaf)
Terug
vrijdag 14 januari 2022 07:59:28 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob